Česta pitanja o izradi web stranica i web shopova

Ako imate pitanje vezano uz izradu web stranica ili web shopova, ili ste već postojeći klijent, ovdje možete pronaći odgovore na neka od najčešćih pitanja koja smo primali od zainteresiranih korisnika.

Većina pitanja i odgovora se odnosi na izradu i upravljanje web stranicama izrađenim sa sustavom za upravljanje (CMS) Joomla.
Uskoro će ista biti proširena i na pitanja vezana uz CMS sustav WordPress. Ispričavamo se našim korisnicima koji imaju web stranice sa sustavom WordPress.

Česta pitanja o izradi web stranica

Zanima me da li bih ja, nakon što vi izradite web shop, mogao sa njime upravljati. Informatički sam osrednji, znam se služiti Wordom. Da li bih mogao održavati web shop samostalno.

Glavna prednost naših web shopova je upravo to da su isti izrađeni sa sustavom CMS koji omogućava jednostavno upravljanje web stranicama i web trgovinama.
Minimalna informatička znanja su dovoljna za osnovno održavanje web shopa.

Kompletna administracija je na hrvatskom jeziku i uz naše upute upravljanje sa osnovnim fukcijama – dodavanje proizvoda, mijenjanje cijene proizvoda, stavljanje proizvoda na akciju i sl. je krajnje jednostavno. Ako slučajno zapnete uvijek možete računati na našu pomoć.

Zainteresiran sam za izradu web stranice. Možete li mi objasniti što mi je sve potrebno i što moram uraditi?

Postupak izrade web stranice se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka:

 1. Kontaktirajte nas kako bi od nas dobili sve informacije koje Vas interesiraju prije same odluke o ugovaranju izrade web stranice.
 2. Napravite si skicu izgleda vaše web stranice i koje bi podatke ona sadržavala – npr. O nama, Kontakt, Naše usluge… (to može biti gruba skica na običnom papiru).
 3. Pripremite si slike, ako imate logo i tekstove koje bi htjeli da ih postavimo na vašu stranicu…

Nakon inicijalnog sastanka i konačnog dogovora o cijeni, vi uplatite na naš žiro račun 50% iznosa cijene izrade web stranice i mi započinjemo sa izradom web stranice. Nakon završetke izrade web stranice ili web trgovine i provjere njezinog izgleda i funkcioniranja, uplatit ćete ostatak od 50% iznosa na naš račun.

Zanima me da li je navedena cijena od 2.500 kn ukupna cijena koju trebam platiti da bih imao svoj web shop? Koliko traje postupak izrade web shopa? Da li bih ja kasnije mogao proširiti web shop sa dodatnim kategorijama?

Cijena od 2.500 kn je ukupna cijena izrade jednostavnijeg web shopa. Ova cijena obuhvaća izradu profesionalnog web shopa sa dizajnom prilagođenim željama naručitelja, osiguravanje domene i hostinga (uključeno u cijenu za prvu godinu dana) i pomoć za osnovno održavanje web shopa.

Postupak izrade web shopa, ukoliko naručitelj osigura sve podatke potrebne za izradu web shopa, obično traje od 7 – 14 dana, osim ukoliko se ne radi o izrazito zahtjevnoj web trgovini sa velikim brojem kategorija, proizvoda i dodatnih sadržaja.

U web shop se mogu u bilo kojem trenutku dodavati nove kategorije i novi proizvodi, kao i mijenjati postojeće kategorije i proizvodi u web shopu. To možete raditi vi sami, a ako vam naše upute nisu dovoljne, slobodno zatražite našu pomoć – ovo se posebno ne naplaćuje.

Kolika bi bila okvirna cijena i rok izrade za redizajniranje moje postojeće web stranice. Moja web stranica ima šest stranica i dvojezična je (hrvatski i engleski). Želim da tako i ostane ali da mogu sam mijenjati sadržaj. U skoroj budućnosti htio bih da se na istu može ugraditi web shop – da li je to moguće.

S obzirom da se radi o relativno jednostavnoj web stranici (šest stranica), ali koja je dvojezična (hrvatski i engleski jezik) cijena redizajniranja sa ugradnjom sustava CMS za samostalno mijenjenje sadržaja bila bi 1.200 kn.

Kod redizajniranja zadržat ćemo prepoznatljive elemente vaše postojeće web stranice (koje vi odredite), ali ćemo stranici dati novi moderan izgled i funkcionalnost.

Neće biti nikakvih problema da kasnije ugradimo sustav web shopa, koji ćete također moći sami uređivati i održavati.

Može li se izraditi i pokrenuti web shop sa svime što je potrebno – domena i hosting, prije nego što registriram firmu?

Izrada web shopa i zakup domene i hosting nisu direktno vezani uz registraciju firme. Dakle vi možete imati web shop koji je aktivan i na kojem možete izlagati svoje proizvode. Sve ostalo je stvar propisa koji reguliraju bavljenje trgovinom i prodajom proizvoda.

Zanima me koliko bi me koštalo održavanje web stranice te imam li ikakvih dodatnih troškova? Krećem od nule, znači nemam ništa.

Navedene cijena izrade web stranica su ukupne cijene za izradu web stranicu. Upravo kao što ste vi naveli – krećete od nule i nemate ništa.

Da budemo jasniji, navedena cijena obuhvaća uslugu izrade web stranice, osiguravanje domene i hostinga i postavljanje web stranice online, upute i pomoć u savladavanju osnovnih radnji za održavanje web stranice. U cijenu je uključen zakup domene i hostinga za prvu godinu dana, a nakon toga je okvirna godišnja cijena oko 300 kn.

Nema nikakvih dodatnih troškova koje bi morali plaćati nama ili nekom drugom. Sustav za upravljanje CMS omogućava da sami mijenjate i uređujete web stranicu bez dodatnog softwera ili troškova.

Ipak, ukoliko se radi o složenim i zahtjevinim web stranicama, koje nadilaze vaše informatičke mogućnosti, ili želite biti sigurni da je vaša stranica stalno ažurna i sa najnovijim inačicama softvera može se dogovoriti i održavanje vaše web stranice. Cijena održavanja se određuje u skladu sa zahtjevima klijenta.

Mogu li vidjeti neku web trgovinu koju ste vi izradili? Čisto da se upoznam sa vašim stilom izrade.

Primjere novijih web trgovine koje smo izradili možete vidjeti pod Reference na na našoj web stranici. Ovo su samo primjeri jer je svaka web trgovina koju mi izrađujemo jedinstvena i prilagođava se željama i potrebama klijenata.

Interesira me redizajniranje moje postojeće web stranice tako da je mogu sama uređivati? Stranica ima obnovljenu domenu i hosting za idućih godinu dana. Da li će naziv moje domene ostati isti?

Vaša stranica je klasična stranica bez sustava CMS za mijenjanje sadržaja. Šti se tiče domene ona će ostati ista, tako da ne izgubite stećenu poziciju na pretraživačima. Isto tako moći ćete zadržati i postojeće email adrese.

Vezano uz hosting tu može biti eventualnih problema vezano uz trenutni hosting paket koji koristite. Web stranice izrađene sa sustavom za samostalno mijenjanje sadržaja su složenije web stranice koje zahtijevaju pristup bazi podataka i zauzimaju više prostora na serveru.

Ukoliko postojeći zakupljeni hosting zadovoljava uvjete mi ćemo vašu redizajniranu stranicu instalirati na njihov server. Ako hosting ne zadovoljava potrebe sustva CMS, mi ćemo preseliti vašu domenu na novi hosting i to bez dodatnih troškova za vas. Vi nam samo trebate dati podatke za vaš postojeći hosting da mi možemo provjeriti.

Može li se instalirati SSL na moju stranicu. Želim da mi stranica ima adresu https:// kako bi se posjetitelji moje stranice osjećali sigurnije. Kolika je cijena ugradnje SSL i kako se ona plaća. Hoće li mi stranica nakon toga biti sporija? Da li Google bolje pozicionira stranice sa SSL-om?

Instaliranje SSL certifikata je dodatna usluga koju pružaju bolji osiguravatelji hostinga. Optima hosting na čijem serveru se nalaze web stranice koje izrađuje EML-PROJEKT d.o.o. pruža tu uslugu po izuzetno povoljnim cijenama, tako da je cijena ugradnje SSL-a za čitavu web stranicu trenutno godišnje 300 kn.

SSL vrši dodatne provjere tako da je normalno da dolazi do određenog usporenja web  stranice, ali isto nije veliko. Ranije Google nije pridavao neku pozornost da li web stranice imaju ugrađeni SSL, ali prema najnovijim smjernicama Google preporuča ugradnju SSL certifikata i postepeno će povećavati značaj SSL na pozicioniranje web stranica. Optima hosting ima ugovor sa RapidSSL-om, kao jednim od najpopularnijim SSL certifikatom, tako da se nakon instaliranja može na web stranici prikazivati RapidSSL logo.

Možete li objasniti zašto se na glavnom izborniku web shopa ne prikazuju izmjene koje sam napravio u kategorijama web shopa. Na bočnom izborniku sve izmjene se ispravno prikazuju.

Iako je sustav CMS koji je ugrađen u vašu web stranicu i web shop napravljen tako da maksimalno pojednostavni upravljenje web shopom, neke stvari je ipak potrebno i ručno podesiti.
Kategorije koje se naprave u web shopu se ne prikazuju automatski u gornjem glavnom izborniku web shopa iz razloga što se na njemu nalaze i druge stavke koje ne spadaju u web shop – O nama, Kontakt i slično. Ipak postupak nije previše kompliciran i kad ga jednom prođete, zapamtit ćete.

Bočni izbornik je dizajniran isključivo za prikazivanje kategorija web shopa i zato na njemu nije potrebno vršiti nikakve dodatne radnje, već se nove i izmijenjenje kategorije web shopa automatski ažuriraju.

Dakle, da bi se nova kategorija iz web shopa vidjele na Glavnom izborniku web stranice postupak je slijedeći:

 1. Na glavnom izborniku idete na Izbornici > Glavni izbornik (Main menu) i kliknete na Novo
 2. Unesite Naziv izbornika – nove kategorije.
 3. Tip izborničke stavke kliknite na Odaberi i izaberite Mijoshop > Category.
 4. Select Category – sa padajućeg izbornika odaberite novu kategoriju koju ste napravili u web shopu (Mijoshop)
 5. Roditeljska stavka – odaberite Root stavka izbornika ako se radi o glavnoj kategoriji ili iz padajućeg izbornika odaberite roditeljsku stavku pod kojom želite da se prikaže vaša nova kategorija.
 6. Kliknite na Spremi i zatvori, napravite Refresh web stranice i vidjet ćete da se nova kategorija prikazuje u Glavnom izborniku

Možete li prilagoditi dizajn web stranice tako da ne bude u jednoj boji već da na vrhu bude slika (nebo sa oblacima) koja postepeno blijedi do potpuno bijeloga?

Naravno da ćemo dizajn web stranice prilagoditi vašim željama. Bilo bi dobro da nam pošaljete sliku koju želite da stavimo u pozadinu i mi ćemo istu prilagoditi tako da se uklapa u dizajn.

Mogu li slike proizvoda koje se prikazuju kada se klikne na određenu kategoriju web shopa biti malo veće? Sada su slike proizvoda u nekoj kategoriji poslagane jedna ispod druge, mogu li se one prikazivati jedna pored druge, tako da web stranica bude preglednija?

Veličina slika proizvoda web shopa se može jednostavno promijeniti u administraciji web shopa. Isto se tako može promijeniti veličina svih slika proizvoda koji se prikazuju na web stranici. Sve ovo možete uraditi vi sami.

Slike proizvoda (sa osnovnim podacima o proizvodu – naziv proizvoda, cijena proizvoda, gumb kupi..) koji se nalaze u pojedinoj kategoriji web shopa mogu se prikazivati jedni ispod drugih ili jedna kraj druge.

Obično se kod web shopova sa manjim brojem proizvoda u pojedinoj kategoriji isti prikazuju jedan ispod drugog (prikaz liste), jer se na taj način prikaže više podataka.

Ako se unutar kategorija nalazi velik broj proizvoda onda je bolje iste prikazivati jedne kraj drugih (tzv. grid prikaz), jer se ne treba puno skrolati da bi se našao željeni proizvod.

Vidim da se u web shopu prikazuju različite veličine proizvoda? Koje sve dimenzije slika proizvoda vam moramo dostaviti za web shop?

Sustav web shopa sam podešava veličine slika proizvoda u različitim prikazima. Vi trebate dostaviti samo jednu sliku proizvoda (obično je to 500x500px), a sve ostalo se automatski podešava. Ako imate veće slike od potrebnog mi ćemo ih prilagoditi potrebnoj veličini.

Želio bih mojim kupcima omogućiti plaćanje karticama putem PayPala. Možete li vi to napraviti, što mi je potrebno i koliko bi me to koštalo?

Plaćanje PayPalom je po našem mišljenju najbolji izbor kartičnog plaćanja za nove i manje web shopove.

Otvaranje PayPal računa (Bussiness u ovome slučaju) je besplatno i za razliku od ostalih načina plaćanja (Payment Gateway-a) rješava se u svega nekoliko dana. Potrebno je jedino da imate otvoren žiro račun na koji će PayPal vršiti uplatu i Visa karticu od tog računa (izdaju je sve naše banke). Ugradnja i podešavanje PayPal načina plaćanja na vašu web trgovinu je uračunato u cijenu izrade web shopa  i ne naplaćuje se.

Naše je mišljenje da je za najveći broj manjih web trgovina najprikladniji izbor kombinacije slijedećih načina plaćanja:

 • Uplata na žiro račun (virman) ili internet bankarstvo
 • Pouzećem – plaćanje kod dostave robe
 • Plaćanje kreditnim karticama – PayPal

Naravno, ako se posao dobro razvija naknadno možete dodati i direktno kartično plaćanje posredstvom nekog od naših ili stranih Payment Gatewaya.

Mogu li ja sam promijeniti banere koji se izmjenjuju na vrhu web stranice ili za to moram kontaktirati vas?

Slider (izmjenjujući baneri na vrhu stranicu) je modul koji je namiješten tako da vi jednostavno možete mijenjati slajdove (banere) koji se prikazuju. Postupak je slijedeći:

 1. Udite u administraciju
 2. Na glavnom izborniku otvorite Sadržaj > Upravljanje medijima
 3. Otvorite folder Slider i u njemu ćete vidjeti postojeće slajdove
 4. Uplodajte sa svojeg računala nove slajdove u taj folder. Ako želite možete izbrisati neke od postojećih.
 5. Pazite na dimenzije novih slajdova. Najbolje je da ih napravitie istih dimenzija kao što su postojeći da ne bi došlo do deformiranih slika. I to je sve.

Ako budete imali problema slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo vam pomoći.