Dodavanje slika u WordPressu 4.8

Unos slika u WordPress web stranicu

U WordPressu je dodavanje slika i ostalih medijskih zapisa kao što su video, dokumenti ili PDF izuzetno lako. Nakon što uplodamo slike ili druge medijske zapise sa našeg računala u Zbirku medija, postupak njihovog ubacivanja na naše stranice ili objave je jednostavan.

Ukoliko se radi o datotekama kao što su npr. Word dokument ili PDF datoteka, jednostavno napravimo link na taj dokument tako da ga posjetitelji mogu jednostavno skinuti.

Umetanje slika

U WordPressu je ubacivanje, poravnavanje i povezivanje pojedinačnih slika i galerija slika prilično jednostavno.

Kako bi ubacili sliku na stranicu ili objavu kliknite na gumb Dodaj medijski zapis  i onda jednostavno ubacite sliku sa svojeg računala i slika će se automatski prenijeti u zbirku.

Možete jednostavno povući slike sa računala ili pritisnuti na Odaberi zapise i odabrati željene slike i ubaciti ih u zbirku.

Unos slika u web stranicu WordPress

Kada ste prenijeli slike sa računala prikazat će se Zbirka medija sa svim vašim prethodno uplodanim slikama. Slika koju ste upravo uplodali bit će automatski „odabrana“ za ubacivanje na stranicu ili objavu.

Odabrane slike imaju „kvačicu“ u desnom gornjem kutu slike. Ako želite ubaciti neku drugu sliku, jednostavno kliknite na „kvačicu“ kako bi poništili odabir i odaberite neku drugu sliku.

Uređivanje slika u Worpressu

Podaci o trenutno odabranoj slici (sa plavim okvirom i kvačicom) prikazuju se na desnoj strani ekrana. Prikazuju se naziv datoteke, datum uplodanja i veličina slike. Ovdje također možete promijeniti  Naslov slike, Alt tekst (značajno za SEO) i opis za svaku sliku.

Također možete odabrati kako će slika biti poravnana u odnosu na tekst, link slike i koju veličinu slike želite ubaciti u stranicu ili objavu.

  • Naslov – Naslov se prikazuje kada mišem pređemo preko slike
  • Opis ispod slike – Prikazuje se ispod slike kao kratki opis slike. Kako će se prikazati ovisi o temi koju koristimo.
  • Alt tekst – Prvobitna namjena Alt teksta je bila omogućiti slabovidnim osobama koje koriste čitač teksta da saznaju što se prikazuje na slici. Kako pretraživači (Google…) ne mogu „čitati“ slike Alt tekst služi i u tu svrhu kao dio optimizacije stranice (SEO).
  • Opis – Neke teme koriste Opis za prikaz dodatnih informacija o slici.

Unos slike u WordPress stranicuU padajućem izborniku Poveznica za možemo odabrati ubacivanje linka na sliku.

Kada se neka slika uploda, WordPress napravi nekoliko kopija originalne slike u različitim veličinama. Mi možemo odabrati koju veličini slike želimo ubaciti na našu stranicu ili objavu sa padajućeg izbornika Veličina.

Nakon što smo odabrali sliku i unijeli željene podatke kliknemo na gumb Unesi u stranicu i slika će biti unijete u red gdje se nalazio kursor miša u trenutku kada smo kliknuli na Dodaj medijski zapis.