Upute za mijenjanje sadržaja web stranica s CMS

Upute za web stranice sa CMS JoomlaOve upute namijenjene su prvenstveno korisnicima koji imaju web stranice izrađene sa sustavom za upravljanje sadržajem (CMS) Joomla 3.1 (najnovija verzija sustava za upravljanje sadržajem web stranice).

Isto tako, želimo pokazati svima koji još razmišljaju kakve bi web stranice bile najbolje za njihove potrebe,  da je mijenjanje sadržaja sa CMS-om Joomla 3.1 stvarno jednostavno i ne zahtijeva dodatne troškove.

Za mijenjanje sadržaja web stranica izrađenih sa aplikacijom Joomla 3.1 dovoljan vam je internetski preglednik koji i inače koristite za pristup i gledanje internetskog sadržaja. Postupak je skoro identičan bez obzira koji preglednik koristite – Internet Explorer, Mozzila Firefox, Google Chrome, Opera…

U ovim uputama kratko ću objasnit postupak promjene sadržaja web stranica uz korištenje ugrađenog uređivača teksta – JCE, koji mi najčešće koristimo, iako je postupak skoro identičan sa bilo kojim ugrađenim editorom. Još jednom naglašavam da za mijenjanje sadržaja web stranica nisu potrebni nikakvi drugi programi ili alati, osim vašeg postojećeg internetskog preglednika.

Postupak mijenjanja sadržaja web stranice izrađene sa CMS Joomla 3

Sada ću kratko objasniti postupak mijenjanja sadržaja vaših web stranica izrađenih sa CMS Joomla 3.1, a detaljne upute s objašnjenjima i slikama možete skinuti (downloadati) sa linkova na kraju ovog članka.

  • Otvorite vaš internetski preglednik i u prozor preglednika unesite URL adresu vaše web stranice/administrator (Primjer: http://www.vaša-domena.com/administrator) kako bi pristupili administratorskom dijelu vaše stranice gdje ćete moći mijenjati sadržaj.
  • Administracija web stranice JoomlaU prozoru Joomla! Administracijska prijava unesite Korisničko ime i Lozinku koje ste dobili od nas (pazite na velika i mala slova).
  • Otvorio vam se prozor Kontrolne ploče u kojem se nalaze različiti gumbi. Kliknite na gumb Upravljanje člancima.
  • Otvorio vam se prikaz svih članaka koji se nalaze na vašim stranicama. Ovo je glavno mjesto gdje ćete vi vršiti izmjene već postojećih članaka na vašim stranicama. Kliknite na naslov članka koji želite promijeniti.
  • Sada možete urediti vaš članak slično kao u Microsoft Wordu ili drugim uređivačima teksta. Slobodno možete brisati i dodavati sadržaj, mijenjati veličinu i boju slova, ubacivati tablice sa podacima i sl. Mijenjanje teksta je relativno jednostavno, a za ubacivanje i uređivanje slika vam ipak preporučam da se poslužite s uputama koje možete skinuti na kraju ovog članka.
  • Nakon što smo na ovaj način uredili cjelokupan tekst i umetnuli sve slike kliknite na gumb Spremi u desnom gornjem kutu ekrana. Kliknite na  gumb Pregled Sitea, isto u gornjem desnom kutu ekrana, napravite osvježenje (refresh) stranice (savinuta strelica desno od adrese vaše stranice u pregledniku) i ukoliko ste zadovoljni sa izgledom vašeg članka u vašem pregledniku, vratite se u administracijsko sučelje i kliknite na Spremi i zatvori. Sučelje za uređivanje web stranice sa cms Joomla

Pogledajte ili downloadajte upute za web stranice sa sustavom  za upravljanje sadržajem web stranica – CMS: