Upute za web shop

Upute za izradu web shopa

Upute za web shop su prvenstveno namijenjene našim klijentima kao pomoć za vođenje i administriranje web stranice sa web shopom. Isto tako, ove upute bi trebale pomoći svima koji još razmatraju mogućnost izrade svoje web trgovine da se bolje upoznaju s mogućnostima i upravljanjem web shopom. Ove upute mogu pomoći i ostalim vlasnicima web shopova izrađenih sa sustavom Opencart.

EML-PROJEKT se kod izrade web shopa za naše klijente služi aplikacijom MijoShop koja služi za integriranje sustava za upravljanje sadržajem (CMS) Joomla i jednog od najpopularnijih sustava web shopa Opencart. Više o ovome možete saznati na našoj web stranici o izradi web shopa.

Prijava u administracijsku zonu

Upravljanje vašim web shopom vrši se iz administracijsku zone i za pristup istoj koristite podatke koje smo vam dostavili kod izrade web shopa. Kako je vaš web shop potpuno integriran sa CMS Joomla, pristup je zajednički kroz administratorsku prijavu u sustav Joomla.

  • Otvorite vaš internetski preglednik i u prozor preglednika unesite URL adresu vaše web stranice/administrator (Primjer: http://www.vaša-domena.com/administrator) kako bi pristupili administratorskom dijelu vaše stranice gdje ćete moći mijenjati sadržaj web stranice i upravljati web shopom
  • U prozoru Joomla! Administracijska prijava unesite Korisničko ime i Lozinku (pazite na velika i mala slova).
  • Ušli ste u administratorsko sučelje u kojem se vrši mijenjanje sadržaja web stranica i upravljanje web shopom.

Administracijska zona

U gornjem dijelu nalazi se standardni Joomla izbornik koji služi za upravljanje sadržajem stranica. Više o načinu upravljanja sadržajem možete pronaći u Uputama za upravljanje sadržajem web stranica izrađenim sa CMS Joomla, na našoj web stranici.

Mi smo vam prilikom izrade web shopa instalirali i uredili potpuno funkcionalan web shop sa kategorijama proizvoda, proizvodima, slikama proizvoda, zalihama svakog pojedinog proizvoda, proizvodima na akciji i ostalim podatcima prema vašim zahtjevima. Ipak, u svakodnevnom poslovanju neminovno dolazi do potreba za mijenjanjem i ažuriranjem svih ovih podataka.

Ovdje ćemo kratko objasniti najčešće izmjene koje ćete morati unositi kod vođenja web shopa.

U sučelje web shopa ulazimo tako da kliknemo na ikonu Kontrolna ploča (pogledajte sliku), ili ukoliko ste prije toga koristili izbornik Joomle, tada na tome izborniku izaberete Komponente – MijoShop.

Sučelje web shopa

Kompletno vođenje web shopa vršimo uz pomoć izbornika na hrvatskom jeziku.

Vi slobodno možete razgledati sve raspoložive izbornike i mogućnosti, ali vam predlažemo da ne mijenjate ono što vam nije potpuno jasno. Pošto su sve opcije web shopa podešene prema vašim potrebama, vi ćete vršiti izmjene isključivo unutar stavke izbornika Katalog, te ćemo stoga isti i detaljnije objasniti.

Stavka izbornika Katalog

Slobodno provjerite sve stavke koje se nalaze u stupcu Katalog, ali nemojte mijenjati postavke osim ukoliko niste sigurni što radite. Radije se obratite nama i mi ćemo vam pomoći.

Za nas su unutar cijelog web shopa najznačajnije stavke Kategorije i Artikli, te ćemo stoga detaljnije objasniti kako mijenjati podatke unutar ovih stavki.

Kategorije

Kada smo kliknuli na Kategorije otvorio nam se pregled postojećih kategorija u kojemu možemo umetnuti novu kategoriju, izbrisati neku od postojećih kategorija, ili možemo izvršiti promjene u već postojećoj kategoriji.

Za brisanje neke od postojećih kategorija dovoljno je označiti kvadratić ispred naziva kategorije i kliknuti na gumb Brisanje.

Za dodavanje nove kategorije proizvoda treba pritisnuti gumb Umetni, a da bi promijenili naziv ili podatke u već postojećoj kategoriji treba kliknuti na riječ Obrada, desno od naziva te kategorije.

Najbitnije i jedino obvezno polje (označeno crvenom asteriks zvijezdicom lijevo od naziva) je Naziv kategorije i njega je potrebno unijeti kada dodajemo novu kategoriju, isto tako ovdje se može promijeniti i naziv postojeće kategoriji. Preporučamo da ubacite i nekoliko riječi koje opisuju tu kategoriju u polje Ključne riječi – opis, kao i da ubacite sliku i zajednički opis proizvoda navedene kategoriju unutar polja Opis. Uređivanje se vrši standardnim editorom JCE, što je objašnjeno kod Uputama za upravljanje sadržajem web stranica.

Kada ste završili s uređivanjem kliknite na gumb Zapamti, kako biste spremili unijete podatke.

Proizvodi

Kada kliknete na Katalog – Proizvodi (ili na ikonu Proizvodi) otvorit će se pregled svih proizvoda koji se nalaze u vašem web shopu. Ovdje možete vidjeti detaljan prikaza najvažnijih podataka o stanju vaše web trgovine i tu ćete obavljati najveći dio poslova vođenja vašeg web shopa.

Radi lakšeg snalaženja, posebno ako u web shopu ima velik broj proizvoda, dobro je služiti se filtriranjem prema nazivu proizvoda, modelu, količini, cijeni, statusu i posebno korisno prema kategoriji. Iz padajućeg izbornika odaberite željenu kategoriju čije proizvode želite uređivati i kliknite na gumb Filtriraj kako bi vam se prikazali samo proizvodi unutar željene kategorije.

Uređivanje postojećih proizvoda se vrši klikom na riječ Obrada, a mogu se i umetati novi i brisati postojeći proizvodi (isto kao i kod Kategorija).

Kako bi dodali novi proizvod u web shop pritisnite gumb Ubaci. Kao što možete vidjeti na slici otvara se novi izbornik sa različitim stavkama. Vodite računa da stavke su stavke sa crvenim asteriksom obavezne.

Pod stavkom Općenito, koja nam se prva otvorila unosimo slično kao i kod Kategorija, Naziv proizvoda, kratak Meta tag opis (jedna do dvije rečenice) i Opis proizvoda, koji će posjetitelji vidjeti ispod svakog artikla u web shopu.

Pod stavkom Podaci obavezno unosimo:

 • Model (najčešće brojčana ili slovno brojčana oznaka pod kojim vi već vodite svaki proizvod),
 • Cijena – unosimo cijenu proizvoda bez PDV-a, jer sustav sam izračunava i prikazuje cijene s PDV-om i bez PDV-a (za unos lipa ne koristite zarez, već točku (Npr. 25.25).
 • PDV klasa – u padajućem izborniku izaberemo Oporeziva roba
 • Stanje na lageru – unesemo broj artikala kojim raspolažemo, a sustav će sam oduzimati prodane artikle. Ako imate i klasičnu trgovinu, ovdje možete ažurirati ručno ažurirati artikle koje ste prodali u vašoj fizičkoj trgovini.
 • Slika proizvoda – kliknite na Pregled datoteka i otvorit će vam se galerija postojećih slika.

Kliknite na znak + pored foldera image da bi vam se otvorile postojeće kategorije sa slikama proizvoda. Kliknite na folder u koji želite staviti vaš novi proizvod i kliknite na Upload kako bi sa svog računala skinuli sliku vašeg novog proizvoda. Kada je slika uploadana, napravite dvostruki klik na tu sliku i zatvorit će se Obrada slika i vi možete vidjeti vašu sliku.

S ovime smo unijeli sve potrebne podatke pod stavkom Podaci.

Sada ćemo na izborniku kliknuti na Linkovi kako bismo odabrali kategoriju u koju želimo ubaciti naš novi proizvod. Počnite tipkati početna slova naziva kategorije i u padajućem izborniku odaberite željenu kategoriju proizvoda (autokompletiranje)

Kako bi spremili podatke potrebno je pritisnuti gumb Zapamti i klikom na Naslovnica provjeriti kako sve to izgleda u korisničkom sučelju naše web stranice.

Kao što smo rekli napočetku, ovo je samo kratka uputa za najčešće radnje upravljanja vašim web shopom. Detaljnije upute možete pogledati i downloadati na linkovima dolje, a za sva dodatna objašnjenja slobodno nas kontaktirajte na http://eml-projekt.hr.

Pogledajte ili downloadajte upute za upravljanje web shopom: