Dodaci proširuju mogućnosti WordPressa. Nakon što instaliramo neki dodataka mi ga možemo aktivirati ili deaktivirati. Danas postoje tisuće dodataka za WordPress koje osiguravaju mnogobrojne funkcionalnosti. Mjesto gdje ih je najednostavnije pronaći je službeni WordPressov Direktorij dodataka. Novi dodatak možete instalirati tako da kliknete na gumb Dodaj novi na vrhu stranice, ili da odaberete link Dodaj novi unutar stavke Dodaci u izborniku na desnoj strani ekrana.

Nakon što smo dodali novi Dodatak  na našu stranicu moramo ga uključiti na način da kliknemo na link Aktiviraj.  Kod nekih dodataka da bi isti radio potrebno je podesiti određene postavke.

Neaktivni dodaci su označeni sa plavom crtom lijevo od naziva dodatka. Ukoliko postoje nadogradnje za određeni Dodatak one će se prikazati kao mali broj kraj naziva izborničke stavke. Prikazuje se broj dodataka za koje postoje nadogradnje. Isto tako prikazat će se poruka ispod naziva i opisa dodatka, a koja će vam savjetovati da izvršite nadogradnju. Prikazuje se i link za detalje nove verzije i link za nadogradnju dodatka.

Prije nego što izvršimo nadogradnju dobroj je provjeriti da se funkcionalnost dodatka nije značajnije promijenila i da neće negativno utjecati na našu web stranicu. Nakon što izvršimo nadogradnju potrebno je provjeriti da naša web stranica radi ispravno.

Ukoliko kliknete na link izvršite nadogradnju odmah ispod naziva i opisa dodatka, dodatak će se automatski nadograditi bez da napuštate stranicu dodataka. Bit ćete obavješteni o završetku nadogradnje dodatka.

Ako imamo dodatke koje više ne koristimo i deaktivirali smo ih dobro je da ih uklonimo sa stranice. To možemo uraditi tako da kliknemo na link Obriši, koji se nalazi ispod naziva deaktiviranog dodatka.

Pregled instaliranih dodataka u WordPressu 4.8

Slika: Pregled instaliranih dodataka u WordPressu 4.8

Dodavanje novog Dodatka

Da bi dodali novi dodatak kliknemo na link Dodaj novi u izborniku na lijevoj strani ekrana, ili na link Dodaj novi  na vrhu stranice Dodaci.

Prikazat će nam se stranica Dodaj dodatke  sa popisom Istaknutih  dodataka iz WordPressovog direktorija dodataka. Možemo koristiti linkove Istaknuto, Popularno i Preporučeno za filtriranje rezultata, ili dodataka koje ste u direktoriju označili kao favorite.

U polje za pretragu možete dodati naziv dodatka za njegovo traženje u Direktoriju dodataka.

Dodavanje novog dodatka u WordPressu 4.8

Slika: Dodavanje novog dodatka u WordPressu 4.8

Za više informacija o pojedinom dodatku kliknemo na sličicu (thumbnail) dodatka, njegov nazivi ili link Više detalja. U skočnom prozoru (pop-up) prikazat će se više dodataka o konkretnom dodatku, kao što su verzija, autor i datum zadnjeg ažuriranja. Možemo također pročitati cijeli opis dodatka, upute za instalaciju, vidjeti ‘screenshotove’ i eventualno vidjeti recenzije.

Informacije o pojedinom dodatku u WordPressu 4.8

Slika: Informacije o pojedinom dodatku u WordPressu 4.8

Nakon što kliknemo gumb Instaliraj (ako već imamo instaliranu najnoviju inačicu kao što je slučaj na gornjoj slici na gumbu za instalaciju prikazat će se tekst Najnovija inačica instalirana). Nakon instaliranja možemo aktivirati dodatak ili se vratiti na stranicu za instalaciju.

Na stranici Dodaj dodatke  također imamo mogućnost ručnog dodavanja Dodatka  na našu web stranicu. Za njegovo skidanje sa računala kliknemo na gumb Prenesi dodatak na vrhu stranice.

Ručno instaliranje dodatka sa računala u WordPressu 4.8

Slika: Ručno instaliranje dodatka sa računala u WordPressu 4.8

Odaberemo datoteku našeg Dodatka na računalu tako da kliknemo na gumb Pretraži. Datoteka dodatka mora biti u .zip formatu.

Nakon što kliknemo na gumb Instaliraj, dodatak će se automatski instalirati na našu web stranicu. Tada možemo aktivirati dodatak ili se vratiti na stranicu dodataka.