Dodavanje audio ili video liste (Playlist)

Dodavanje audio ili video liste je jako slično kao i dodavanje galerije slika. Kliknite na gumb Dodaj medijski zapis i prozor koji se otvori je isti kao i kada dodajemo pojedinačnu sliku.

Isto tako možemo odabrati već postojeće medijske zapise u našoj zbirci medija ili možemo skinuti nove sa našeg računala.

Kako bi kreirali audio listu koju želimo dodati na našu stranicu kliknemo na Kreiraj audio playlistu u navigacijskom izborniku na lijevoj strani okvira.

Isto tako za kreiranje video playliste kliknemo na Kreiraj video playlistu i prikazat će nam se odabrane video datoteke.

Dodavanje audio sadržaja u WordPress 4.8

Slika: Dodavanje audio sadržaja u WordPress 4.8

Nakon što smo odabrali audio zapise koje želimo u našoj playlisti, kliknemo na gumb Kreiraj novu playlistu u donjem desnom kutu okvira. Promijenit će se okvir u okvir za uređivanje audio playliste i prikazat će se samo odabrani audio zapisi.

Uređivanje audio Playliste u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje audio Playliste u WordPressu 4.8

Za promjenju redoslijeda jednostavno kliknite na zapis i povucite ga na novu lokaciju. Možemo promijeniti naslov zvučnog zapisa na način na upišemo željeni naziv u polje ispod svakog zapisa. Isto tako možemo kliknuti na pojedini zapis i na desnoj strani okvira promijeniti postavke kao što su naziv, tekst ispod slike i opis.

Ukoliko želite ukloniti određeni zapis iz playliste kliknite na malu oznaku ‘-‘ koja se pojavljuje u gornjem desnom kutu slike zapisa kada pokazivačem pređemo preko oznake ‘X’.

Možete promijeniti izgled playliste na vašoj stranici način da odaberete što želite da se prikazuje na stranici.

Kod ubacivanja audio playliste imate slijedeće Postavke playliste:

 • Prikaži listu zapisa – Odabirom ove postavke prikazuje se popis svih audio zapisa u vašoj playlisti
 • Prikaži ime umjetnika u listi zapisa – Prikazuje se ime izvođača pored naziva audio zapisa.
 • Prikaži slike – Prikazuju se odgovarajuće slike vezane uz audio zapis

Prilikom ubacivanja video playliste imate slijedeće postavke:

 • Prikaži listu video zapisa – Prikazuje se popis svih video zapisa u playlisti
 • Prikaži slike – Prikazuju se odgovarajuće slike vezane uz video zapis

Umetanje video, audio ili druge vrste datoteka

Postupak umetanja bilo koje druge vrste u vašu stranicu ili objavu je isti kao i kod umetanja slike. Jednostavno kliknite na gumb Dodaj medijski zapis ( ).Kada se otvori prozor Unesi medijski zapis postupak za unos i umetanje datoteke u vaš članak je poptuno isti kao kod slika.

Kod umetanja video ili audio datoteka možete sa padajućeg izbornika na desnoj strani okvira odabrati opciju Ugradi media player i na taj način će se na web stranici prikazati media player koji je sada ugrađen u WordPress. Podržani su slijedeći audio/video formati: M4a, MP4, OGG, WebM, FLV, WMV, MP3, WAV I WMA.

Umetanje medijskog zapisa u WordPress 4.8

Slika: Umetanje medijskog zapisa u WordPress 4.8

Kod umetanja datoteka potrebno je uvijek voditi računa da se u nazivima datoteka (slika, audio, video, pdf i svih drugih formata) ne koriste specijalni znakovi (š, ć, ž, %, $…) ili razmaci. Ukoliko trebate odvojiti riječi u nazivu datoteke koristite npr. moja-slika.jpg ili moja_slika.jpg.

Ugrađivanje videa, slika ili drugog sadržaja

Drugi način na koji možete dodati video ili drugi sadržaj u vašu web stranicu je kroz ugradnju. Popularan primjer za to je ugradnja YouTube videa u web stranicu.

Kod ugradnje datoteke nema potrebe da se datoteka dodaje na server. Mi u stvari dodajemo link na tu datoteku.

WordPress može automatski ugraditi veliki broj datoteka iz različitih servisa. Za ubacivanje je dovoljno ubaciti odgovarajući URL adresu u sadržaj našeg članka. URL adresa mora biti u posebnom redu.

Dodavanje video sadržaja u WordPressu 4.8

Slika: Dodavanje video sadržaja u WordPressu 4.8

Kada na ovaj način ubacimo npr. link od videa na Youtube-u (kao što je prikazano na slici) ovaj link će se automatski promijeniti u prikaz stvarnog video sadržaja u samome uređivaču, kao što je prikazano na donjoj slici.

Unijet video sadržaj u WordPressu 4.8

Slika: Unijet video sadržaj u WordPressu 4.8

Ukoliko želimo specificirati širinu i visinu okvira za prikaz videa, možemo okružiti naš link sa tzv. Shortcode oznakom.

WordPress će između ostalih automatski ugraditi video sadržaj sa slijedećih video servisa:

 • Flickr
 • Instagram
 • Tumblr
 • Twitter
 • VideoPress
 • Vimeo
 • YouTube