U zbirci medija možemo pronaći sve datoteke (slike, audio, video, pdf…) koje smo skinuli sa našeg računala. Postoje dva osnovna načina pregleda zbirke medija. Klikom na ikonu Popis prikazuje se popis slika koje su u zbirci, a ako kliknemo na ikonu Grid prikazat će se pregled slika u obliku tablice (‘grid’).

U tabličnom pregledu (grid) prikazuju se umanjene sličice (thumbnail) svih medijskih datoteka u zbirci. Skrolanjem nadolje možemo pregledati sve medijske zapise u našoj zbirci.

Ukoliko odaberemo oblik pregleda Popis, slike će se prikazivati okomito jedna ispod druge kroz više stranica. Standardni prikaz je 20 slika po stranici, ali to se može promijeniti u postavkama Opcije zaslona na vrhu ekrana, gdje možemo promijeniti Broj stavki po stranici.

Pregled datoteka u Zbirci medija WordPress 4.8

Slika: Pregled datoteka u Zbirci medija WordPress 4.8

U oba pregleda najnovije dodani zapisi se prikazuju prvi. Također postoji padajući popis za filtriranje medijskih zapisa po vrsti i datumu, te prozor za pretraživanje medijskih zapisa.

Kod pregleda Popis  svakom zapisu dodana je mala sličica koja predstavlja medijski zapis, naslov, naziv datoteke (sa nastavkom koji prikazuje vrstu datoteke – JPG, MP3 itd), kao i ime autora koji je dodao tu datoteku, objavu ili stranicu u kojoj se nalazi datoteka, broj komentara i datum dodavanja datoteke.

Kada pokazivačem prijeđemo preko naziva datoteke u Popisu datoteka, ispod naziva datoteke pojavljuje se nekoliko linkova:

  • Uredi – Omogućava uređivanja naslova, alternativnog teksta, naziv slike i opis. Mogu se izvršiti neke osnovne radnje obrade slike.
  • Trajno izbrisati – Trajno briše datoteku iz zbirke medija.
  • Pregled – Prikazuje pripadajuću stranicu odabranog medijskog zapisa.

Pregled datoteka u Zbirci medija

Tablični pregled prikazuje umanjene slike svakog medijskog zapisa u zbirci medija u obliku tablice (grid). U zavisnosti od vrste medijskog zapisa vidjet ćemo stvarnu umanjenu sliku ili ikonu koja predstavlja određenu vrstu datoteke.

Kada kliknemo na umanjenu sliku u Tabličnom pregledu otvorit će nam se prozor koji prikazuje značajke odabrane slike te uvećanu verziju te slike. Za podržane audio i video datoteke (MP4, WMV, MP3,WAV…) također ćemo vidjeti ogovarajući media player. Kod ostalih vrsta datoteka kao što je npr. PDF ili Word dokumenat, prikazuje se link koji omogućava prikaz Detalja privitka koji sadrži link do te datoteke.

Detalji privitka u Zbirki medija WordPressa 4.8

Slika: Detalji privitka u Zbirki medija WordPressa 4.8

Unutar oblika pregleda Popis za uređivanje medijskog zapisa možemo kliknuti na umanjenu sličicu (tumbnail), naslov ili na link Uredi koji se pojavi kada pokazivačem prijeđemo preko naslova datoteke. Prikazuje se više polja koje možemo urediti, a pritiskom na gumb Ažuriraj  možemo zapamtiti unijete promjene. Ukoliko se radi o slici vidjet ćemo veću sliku, dok će se za podržane audio i video datoteke prikazati odgovarajući media player. Za ostale dokumente kao što su PDF ili Word prikazuju se karakteristike datoteke i gumb za prikaz Detalja privitka, gdje možemo vidjeti link do te datoteke.

Uređivanje medijskog zapisa u Worpressu 4.8

Slika: Uređivanje medijskog zapisa u Worpressu 4.8

Kod pregleda Popis klikom na umanjenu sličicu, naslov datoteke ili na link Uredi koji se pojavi kada pokazivačem prijeđemo preko naziva datoteke, otvorit će nam se prozor koji prikazuje značajke odabrane slike te uvećanu verziju te slike. Za podržane audio i video datoteke (MP4, WMV, MP3,WAV…) također ćemo vidjeti ogovarajući media player. Kod ostalih vrsta datoteka kao što je npr. PDF ili Word dokumenat, prikazuje se link koji omogućava prikaz Detalja privitka koji sadrži link do te datoteke.

Dodavanje datoteke u Zbirku medija

Za dodavanje nove datoteke u Zbirku medija kliknemo na link Dodaj novi u izborniku pod stavkom Medij, ili Dodaj novi na vrhu stranice Zbirke medija.

Za dodavanje novih medijskih zapisa (datoteka) u Zbirku medija jednostavno označimo slike na računalu i povućemo ih u iscrtkani prozor Ovdje ispustite zapise, koji se pojavi kad smo kliknuli na Dodaj novi. Datoteke će se automatski prenijeti u zbirku medija.

Kada smo skinuli datoteke sa računala one će se pojaviti ispod prostora za dodavanje datoteka. Ukoliko želimo urediti datoteku kliknemo na link Uredi, lijevo od naziva datoteke.

Dodavanje slika sa računala u WordPressu 4.8

Slika: Dodavanje slika sa računala u WordPressu 4.8

Ukoliko pritisnete gumb Dodaj novi kada u Zbirci medija pregledavate u načinu Tablični pregled, možete povući slike sa računala bilo gdje na ekranu i one će se automatski dodati u Zbirku medija.

Kada su slike skinute sa računala one se prikazuju unutar zbirke zajedno sa ostalim medijskim zapisima.

Prikaz skinute slike sa računala u WordPressu 4.8

Slika: Prikaz skinute slike sa računala u WordPressu 4.8

Slike ili druge medijske zapise možemo također prenijeti sa računala na način da kliknemo na gumb Odaberi zapise i koristimo okvir koji se otvorio.