Dodavanje slika na web stranicu

Dodavanje slika na web stranicu i njihovo uređivanje je malo zahtjevnije, ali kada postupak ponovite par puta vidjet ćete da je i to u biti vrlo jednostavno. Postojeću sliku izbrišete tako da jednostavno kliknete na nju i pritisnete „Delete“.

Prije ubacivanja nove slike potrebno je postaviti kursor na mjesto gdje želite da vam bude gornji rub slike. Uvijek postavite kursor na početak reda u kojemu želite da vam bude gornji rub slike, a položaj slike (lijevo ili desno) odredit ćemo poslije.

Dodavanje slika na web stranice

Namijestite si okvir tako da vidite donji red gumbi sa posebnim mogućnostima. Jedan od najvažnijih je gumb Slika, koji služi za umetanje slika u sadržaj vašeg članka. Kada ste namjestili kursor na željeno mjesto slike, kliknite na gumb Slika.

Otvorio vam se prozor za umetanje slika. Ukoliko se slika koju želite umetnuti u vaš članak već nalazi na serveru dovoljno je kliknuti na nju i pritisnuti gumb Umetni i slika će biti umetnuta u vaš članak koji uređujete. Ipak rijetko će biti slučaj da već imate željenu sliku na serveru. Najčešći slučaj će biti da ste vi pripremili sliku na vašem lokalnom računalu i da ju trebate „uploadati“ na server.

Ubacivanje slike na web stranicu

Pod uvjetom da ste pripremili sliku odgovarajuće veličine i optimiziranu za web dodavanje slika na web stranicu neće biti problem. Ukoliko planirate češće mijenjati slike predlažem vam da se malo detaljnije upoznate o načinu pripreme slika za web i da si osigurate odgovarajući program (postoji stvarno dosta jednostvnih i besplatnih programa, kao što je npr. program Irfanview).

Da bi ubacili sliku koju ste prethodno pripremili na vašem računalu kliknite na gumb Pregledaj datoteke (treba kliknuti dva puta) koji će vas odvesti na vaše lokalno računalo. Pronađite mjesto gdje ste spremili sliku koju želite umetnuti i kliknite na nju te nakon toga kliknite na gumb Započni upload.

Slika je sada prebačena na server i možete je vidjeti među ostalim slikama u otvorenom prozoru. Kliknite na tu sliku i vidjet ćete da se popunio prozor URL slike, a vi ćete ispuniti polja Opis slike i Naziv slike (preporučamo da ispunite radi optimizacije, iako se ništa ne bi dogodilo kad bi ostavili prazno). U padajućem izborniku Poravnanje izaberite položaj slike u odnosu na tekst – Lijevo ili Desno, te kliknite na gumb Umetni.

Uređivanje slike na web stranici

Najčešće će se slika nalaziti preblizu tekst i bit će potrebno malo podesiti marginu koja je u dodiru s tekstom, a da bi to uredili potrebno je najprije kliknuti na sliku (vide se bijeli kvadratići oko slike) i na alatnoj traci uređivača teksta kliknuti na gumb sa ikonicom slike za uređivanje slika (četvrta ikonica s desna u najdonjem redu). Ovdje možete namjestiti veličine margina – isprobavajte dok ne budete zadovoljni. Provjerite izgled vaše stranice na isti način kao što smo objasnili kod promjene teksta.

Ovdje smo probali objasniti najednostavnije i najčešće promjene sadržaja web stranica korištenjem sustava CMS Joomla.
Šire upute za mijenjanje sadržaja web stranica sa detaljnim instrukcijama i popratnim slikama možete naći na našoj web stranici Upute za mijenjanje sadržaja web stranica s CMS