HTML linkovi omogućavaju posjetiteljima laganu navigaciju unutar web stranice. Linkovi također omogućavaju posjetiteljima da skidaju različite dokument (npr. PDF), pregledavanje slika ili pregled drugih web stranica. HTML linkovi se obično razlikuju od ostalog teksta (npr. mogu biti podcrtani ili druge boje), a njihov izgled prvenstveno ovisi o temi koju koristimo.

Dodavanje HTML linka (poveznice)

Dodavanje linkova na prilično jednostavno. Jednostavno sa označite tekst koji želite pretvoriti u link i kliknite na ikonu Unesi/uredi poveznicu . Prikazat će se mali prozor u koji možete unijeti URL linka. Ukoliko unesete link bez ‘http://’ WordPress će je automatski ispraviti i dodati taj dio, npr. ukoliko unesete ‘google.com’ sustav će to automatski ispraviti u ‘http://google.com’. Nakon unosa linka jednostavno kliknite na prikazanu oznaku Enter kako bi upamtili promjene.

Ukoliko niste označili tekst prije nego ste kliknuli na ikonu Unesi/Uredi poveznicu koristit će se sam URL kao tekst poveznice.

Također se može unijeti link prema nekoj od postojećih stranica na način da u prozorčić za unos URL-a počnemo tipkati naziv stranice i zatim odaberemo željenu stranicu.

Postavljanje linka na tekst u WordPressu 4.8

Slika: Postavljanje linka na tekst u WordPressu 4.8

Ukoliko kliknemo na ikonu za opcije poveznice otvorit će nam se prozor u kojem možemo unijeti željeni URL – Unesi odredišni url, odabrati link prema nekoj od postojećih stranica – Nova stranica, unijeti željeni Tekst poveznice, ali isto tako možemo označiti opciju Otvori poveznicu u novoj kartici, što će nam omogućiti otvaranje stranice u novoj kartici/prozoru. Ovo je posebno važno kad je link prema nekoj vanjskoj stranici. Za dodavanje poveznice kliknite gumb Dodaj poveznicu.

Uređivanje linka u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje linka u WordPressu 4.8

Dodavanje linka prema medijskim datotekama

Dodavanje linka prema medijskim datotekama, kao što su npr PDF dokumunenti, je jednostvno kao i prema standardnim linkovima. Postoji nekoliko načina kako to uraditi.

Kliknite na Dodaj medijski zapis i ukoliko se željena datoteka ne nalazi u vašoj medijskoj zbirci, jednostavno je prenesite sa svojeg računala.

Odabir datoteke za poveznicu u WordPressu 4.8

Slika: Odabir datoteke za poveznicu u WordPressu 4.8

Nakon što ste dodali željenu medijsku datoteku, ili ste ju odabrali među već postojećima, na desnoj strani prozora Unesi medijski zapis, pod DETALJI PRIVITKA unesite Naslov vaše datoteke koji će se koristiti kao tekst linka kada ga dodate u vaš članak.

U padajućem izborniku Poveznica za odaberite Medijski zapis. Polje ispod automatski će se popuniti sa URL adresom te datoteke.

Kliknite na gumb Unesi u objavu kako bi umetnuli odabrani link u vaš članak na poziciju gdje ste postavili pokazivač miša.

Ukoliko znamo link datoteke koju želimo dodati u sadržaj jednostavno kliknemo na ikonu poveznice u u prozor unesemo link željene datoteke i kliknemo na gumb Dodaj poveznicu.

Uređivanje HTML linka (poveznice)

Ukoliko želimo urediti link na našoj stranicu kliknemo na željeni link i nakon toga kliknemo na Ikonu za uređivanje kako bi nam se otvorio prozor za uređivanje.

Uređivanje linka u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje linka u WordPressu 4.8

Nakon što smo promijenili link pritisnemo Enter kako bi spremili promjene. Ako želimo otvoriti prozor za izmjene kliknemo na ikonu Opcije poveznice.

Uklanjanje HTML linka

Za uklanjanje linka potrebno je kliknuti na link kojeg želimo ukloniti i pritisnuti gumb ukloni poveznicu koja se pojavila kraj Ikone za uređivanje.

Ako želimo ukloniti poveznicu sa određene slike (a da slika ostane), kliknemo na sliku i nakon toga kliknemo na ikonu Ukloni poveznicu na traci Vizualnog uređivača.