Uređivanje web stranica

Mogućnost uređivanja sadržaja web stranica je osnovni razlog sustava CMS. Pored mijenjanja već postojećeg sadržaja na pojedinoj web stranici moguće je i jednostavno izraditi novi članak – web stranicu.

Sada ćemo objasniti postupak dodavanja novog članka na vašu web stranicu i povezivanje na izbornik, kako bi vaši posjetitelji mogli pristupiti istoj. Pojam članak ovdje koristimo kao naziv za glavni sadržaj u okviru vaše pojedine stranice – stavke izbornika. Vaša web stranica (web site) se najčešće sastoji od većeg broja pojedinačnih stranica. U okviru svake od tih stranica se najčešće u središnjem dijelu ekrana nalazi glavni članak, dok se iznad, ispod, lijevo ili desno nalaze različiti pomoćni elementi stranice – izbornici, slideri, kontakt podatci i slično.

Izrada novog članka

Prije nego što krenete u izradu novog članka vaše web stranice preporučamo vam da pročitate prethodne članke ili Upute za mijenjanje sadržaja web stranica s CMS  na našoj web stranici, jer nećemo ponavljati stvari koje su tamo objašnjene. Kod izrade novog članka ili pojedine stranice, potrebno je slijediti predviđeni redoslijed aktivnosti i tada će postupak biti puno jednostavniji. Redoslijed je slijedeći:

  • Izrada nove kategorije u kojoj će se nalaziti naš članak. Da bi izradili novu kategoriju nakon prijave u administracijsku zonu, kliknite na ikonu Upravljanje kategorijama i kliknite oznaku + (Novo), ili na izborniku odaberite stavku Sadržaj – Upravljanje kategorijama i kliknite na Dodaj novu kategoriju. Obavezna stavka koju morate unijeti je Naziv. Ukoliko vaša nova stranica neće biti samostalna stavka izbornika nego ju planirate staviti u okviru neke veće postojeće kategorije onda pod stavkom Nadređena u padajućem izborniku odaberite nadređenu kategoriju unutar koje planirate smjestiti vašu stranicu. Kliknite Spremi i zatvori.
  • Izrada novog članka. U izborniku pod Sadržaj – Upravljanje člancima kliknite na Dodaj novi članak. Otvara vam se prozor u kojem ćete izraditi vaš novi članak ili stranicu. Jedino je obavezno polje Naziv i njega morate pažljivo odabrati jer će se on pojaviti kao naslov vaše nove stranice. Isto tako je obavezno unijeti neki tekst u polje Opis. Polje Opis je u stvari komletan sadržaj (tekst i slike) koji se pojavljuje na vašoj stranici. U prethodnim blogovima i našim Uputama je objašnjeno uređivanje sadržaja članka, tako da to nećemo ponavljati. Kliknite Spremi i zatvori
  • Dodavanje stavke izbornika. Da bi se našoj novoj stranici moglo pristupiti potrebno ju je dodati na neki od izbornika. Najčešće web stranica ima jedan glavni izbornik, a može imati i bočni ili donji izbornik. Da bi dodali novu stavku u našem izborniku pod Izbornici – Main menu (ili neki drugi izbornik gdje želimo da se nalazi naša stranica) kliknemo na Dodaj novu stavku izbornika. Pod tip izborničke stavke kliknemo na Odaberi i iz ponuđenih opcija odabereme Članak. Naziv izbornika treba biti relativno kratak jer će nam se on pojaviti na izborniku. Pod lokacija izbornika odaberemo željenu lokaciju (Main menu), a pod Roditeljska stavka odaberemo Root stavka ukoliko želimo da nam je naš novi članak – stranica na najvišoj razini, ili odaberemo njemu nadređenu stavku. Obavezna stavka koju moramo odabrati je još Odaberi članak, gdje odaberemo naziv članka kojeg smo izradili u prethodnom koraku. Kliknite na Spremi i zatvori.

Na ovaj način smo izradili novu pojedinačnu stranicu kojoj pristupamo preko izbornika u korisničkom sučelju. Provjerite da li sve funkcionira.

Ako želimo izbrisati neku stranicu postupak je puno jednostavniji. Dovoljno je pod stavkom Izbornici odabrati izbornik u kojem se nalazi stranica koju želimo izbrisati, označiti tu stavku i kliknuti na ikonu Smeće. Nakon toga izbrišemo i sam članak i njegovu kategoriju.