Uređivanje izbornika

Ukoliko vaša tema podržava prilagodljive izbornike, možete ih mijenjati pod opcijom Izbornici. Izbornici mogu sadržavati poveznice (linkove) na stranice, objave, kategorije, prilagođene poveznici i druge vrste sadržaja.

Uređivanje izbornika u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje izbornika u WordPressu 4.8

Dodavanje novog izbornika

U zavisnosti od teme koju koristimo na našoj web stranici, možemo imati jedan ili više navigacijskih izbornika. Ponekad imamo više izbornika u zaglavlju (Header) naše web stranici, a možemo imati i izbornike u ‘sidebaru’ (lijevo i desno od glavnog sadržaja web stranice) te u podnožju (Footer) web stranice.

Za dodavanje novog izbornika u administraciji prijeđemo pokazivačem preko stavke Izgled i kliknemo na link Izbornici. Isto tako možemo kliknuti na Izgled i nakon toga kliknuti na link Izbornici.

Na prikazanom ekranu kliknite na link Kreirajte novi izbornik. Unesite Ime izbornika u prikazano polje i kliknite na gumb Kreiraj izbornik kako bi izradili novi izbornik.

Dodavanje novog izbornika u WordPress 4.8

Slika: Dodavanje novog izbornika u WordPress 4.8

Uređivanje postojećeg izbornika

Trenutni popis stavki u izborniku nalazi se na desnoj strani ekrana Izbornici. Ukoliko imamo više izbnornika na našoj web stranici isti će se prikazivati u obliku padajućeg izbornika na vrhu stranice. Izbornik koji želimo urediti odaberemo u padajućem izborniku i kliknemo na gumb Odaberi. Prikazat će se izborničke stavke odabranog izbornika.

Uređivanje postojećeg izbornika u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje postojećeg izbornika u WordPressu 4.8

Izborničke stavke na lijevoj strani ekrana Izbornici odgovara stavkama koje će se prikazivati na našoj web stranici. Kada kliknemo na strelicu Stranica kod neke izborničke stavke na desnoj strani ekrana, otvorit će se polja za uređivanje te stavke. Koristeći se Opcijama zaslona (na vrhu stranice) možemo prikazati i dodatna polja kao što su Odredište poveznice, CSS klase itd.

  • URL – Prikazuje se samo kod stavke Prilagođena poveznica i sadrži poveznicu (link) na stranicu na koju ćemo otići klikom te izborničke stavke.
  • Navigacijska etiketa – Unijeti naziv će se prikazivati kao naziv izborničke stavke u izborniku na web stranici.
  • Svojstva naslova – ‘Tooltip’ koji se prikazuje kada pokazivačem prijeđemo preko izborničke stavke.
  • Otvori poveznicu u novoj kartici – (Standardno se ne prikazuje, treba označiti unutar Opcije zaslona) Ako označimo ovaj kvadratić poveznica će se otvoriti u novom prozoru.
  • CSS klase – (Standardno se ne prikazuje, treba označiti unutar Opcije zaslona) Opcija ako želimo dodati različitu CSS klasu odabranoj izborničkoj stavci.
  • Suodnos poveznica (XFN) – (Standardno se ne prikazuje, treba označiti unutar Opcije zaslona) Omogućava nam generiranje XFN atributa koji nam pokazuju naš odnos sa autorom/vlasnikom stranice na koju vodi link.
  • Opis – (Standardno se ne prikazuje, treba označiti unutar Opcije zaslona) Opis poveznice čije prikazivanje ovisi o temi koju koristimo.

Svaka izbornička stavka se može pomicati odbirom neke od opcija pod Pomakni (ispod polja Navigacijska etiketa), ili jednostavnim premještanjem željene stavke sa mišem (‘drag and drop’).

Nakon izvršenih promjena kliknemo na gumb Spremi izbornik za spremanje tih promjena.

Dodavanje nove izborničke stavke

Standardno kod otvaranja ekrana Izbornici prikazuju se samo opcije za dodavanje Stranice, Prilagođene Poveznice i Kategorije. Ukoliko želimo dodati druge opcije izborničkih stavki kao što su Objave, Oznake, Kategorije proizvoda i sl. moramo odabrati te opcije pod Opcije zaslona (na vrhu ekrana).

Ako želimo dodati novu stranicu kao izborničku stavku, označimo kvadratić ispred njezinog naziva pod opcijom Stranice, na lijevoj strani ekrana. Možemo odabrati jednu stranicu ili više njih istovremeno. Nakon odabira kliknemo na gumb Dodaj u izbornik. Nova izbornička stavka pojavit će se na dnu prikaza postojećih izborničkih stavki na desnoj strani ekrana. Naziv izborničke stavke bit će isti kao i naziv stranice. Ako želimo promijeniti naziv (ovo je čest slučaj zbog dužine naziva stranice) jednostavno kliknemo na strelicu kraj naziva stavke kako bi otvorili polja za uređivanje. U polje Navigacijska etiketa unesemo željeni naziv izborničke stavke. Za spremanje kliknemo gumb Spremi izbornik. Na isti način vršimo dodavanje svih drugih opcija vrsta, kao što su  Objave, Tagovi, Kategorije i sl.

Dodavanje izborničke stavke u WordPressu 4.8

Slika: Dodavanje izborničke stavke u WordPressu 4.8

Svaka izbornička stavka se može pomicati odbirom neke od opcija pod Pomakni (ispod polja Navigacijska etiketa), ili jednostavnim premještanjem željene stavke sa mišem (‘drag and drop’). Moguće je formiranje višerazinske hijerarhije naših izborničkih stavki. Nakon izvršenih promjena kliknemo na gumb Spremi izbornik za spremanje tih promjena.

Dodavanje izborničke stavke Prilagođena poveznica

Za dodavanje izborničke stavke koja će voditi na određenu lokaciju (npr. druga web stranica), na desnoj strani ekrana Izbornici kliknemo na Prilagođene Poveznice i unesemo URL i Tekst poveznice u prikazana polja. Kliknemo na gumb Dodaj u izbornik. Postupak izmjena i premještanja izborničke stavke isti je kao i kod pretnodno opisanih opcija izborničkih stavki. Za spremanje kliknemo na Spremi izbornik.

 Dodavanje izborničke stavke Prilagođena poveznica

Slika: Dodavanje izborničke stavke Prilagođena poveznica

Brisanje izborničke stavke

Za brisanje izborničke stavke kliknemo na malu strelicu kod naziva stavke na desnoj strani ekrana Izbornici, kako bi otvorili panel za uređivanje. Kliknemo na link Ukloni koji se pojavljuje na dnu panela, te nakon toga kliknemo na gumb Spremi izbornik.

 Upravljanje lokacijama izbornika

Nakon što smo kreirali izbornik moramo odrediti lokaciju na web stranici gdje će se on prikazivati. Klikom na gumb Upravljanje lokacijama na vrhu ekrana Izbornici otvorit će nam se panel za uređivanje.

Prikazuje se lokacije koje su raspoložive za teme koju koristimo. Može biti samo jedna lokacija, a može ih biti i više i to direktno ovisi o našoj temi.

Kod svake lokacije u padajućem izborniku odaberemo neki od već kreiranih izbornika i kliknemo na gumb Spremi promjene.

Mi također možemo postaviti lokaciju kod kreiranja novog izbornika odabirom željene lokacije na dnu desne strane ekrana pod Lokacija prikaza.

 Lokacije izbornika u WordPressu 4.8

Slika: Lokacije izbornika u WordPressu 4.8