Izmjene sadržaja web stranice u administraciji

Razlog tolike popularnosti sustava za upravljanje sadržajem leži upravo u činjenici da on omogućava lagane izmjene sadržaja web stranice od strane vlasnika web stranice, a za što nisu potrebna nikakva programerska znanja. Iako je sam postupak mijenjanja teksta i ostalog sadržaja web stranica krajnje jednostavan, ipak je potrebno slijediti određena pravila i redoslijed kako bismo izbjegli eventualne probleme. Detaljne upute za osnovno mijenjanje teksta i slika na web stanicama možete naći na našem blogu.

Izmjene sadržaja web stranice - prijava u administracijuSvaki vlasnik web stranice izrađene sa sustavom za upravljanje sadržajem – CMS, koji želi sam upravljati sadržajem svoje web stranice ipak bi trebao otići korak dalje i upoznati se sa administratorskim djelom web stranice. Ovo je posebno važno zbog toga što se korisničkom sučelju može mijenjati samo sadržaj članaka (glavni tekst i slike koji se najčešće nalaze u centralnom dijelu svake web stranice), dok je za mijenjanje sadržaja koji se nalazi u pojedinim modulima (tekst, slike, baneri i drugi sadržaj koji se najčešće nalazi na vrhu, pri dnu ili bočno u odnosu na glavne članke) potrebno ući u administratorsko sučelje.

Postupak mijenjanja sadržaja web stranice je slijedeći:

  • Otvorite vaš internetski preglednik i u prozor preglednika unesite URL adresu vaše web stranice/administrator (Primjer: http://www.vasa-domena.com/administrator) kako bi pristupili administratorskom dijelu vaše stranice gdje ćete moći mijenjati sadržaj.
  • U prozoru Joomla! Administracijska prijava unesite Korisničko ime i Lozinku koje ste dobili od tvrtke koja je izradila vašu web stranicu (pazite na velika i mala slova).
  • Otvorio vam se prozor Kontrolne ploče u kojem se nalaze različiti gumbi. Kliknite na gumb Upravljanje člancima.
  • Sada vidite prikaz svih članaka koji se nalaze na vašim stranicama. Ovo je glavno mjesto gdje ćete vi vršiti izmjene već postojećih članaka na vašim stranicama. Kliknite na naslov članka koji želite promijeniti i ovdje možete izvršiti sve željene promjene i nakon toga možete spremiti te promjene ili odustati od njih.

Pogledajte ostale članke za mijenjenje sadržaja web stranica u izborniku s desne strane ove stranice gdje je objašnjen postupak mijenjanja sadržaja pojedinih članaka i ostalih dijelova sadržaja web stranice.

Mijenjanje sadržaja web stranice na samoj stranici

Izmjene sadržaja web stranice - registracijaSadržaj web stranica izrađenih sa Joomlom se može mijenjati direktno na web stranici koju gledamo (korisničko sučelje – engl. Frontend) i u administracijskom dijelu u koji dolazimo nakon administratorske prijave (administracijsko sučelje – engl. Backend). Ovdje ćemo ukratko objasniti način mijenjanja sadržaja u korisničkom sučelju.

Ovaj način mijenjanja sadržaja se preporučuje u situacijama kada je potrebno izvršiti jednostavnije promjene teksta, ili zamijeniti neku sliku. Također, ovaj način mijenjanja sadržaja je prihvatljiviji osobama koje posjeduju minimalna informatička znanja, jer je ovaj postupak puno brži i jednostavniji i ne zahtijeva poznavanje organizacije i strukture web stranice.

Postupak mijenjanja sadržaja je slijedeći:

  • Upišite svoje korisničko ime i lozinku u području za registraciju u korisničkom sučelju (obično na dnu ili bočno na početnoj stranici) i kliknite na Prijava. Da bi mogli mijenjati sadržaj trebate imate dovoljnu razinu ovlasti za mijenjanje sadržaja, što se podrazumijeva.
  • Nakon što ste došli na stranicu koju želite mijenjati pogledajte na oznaku sličnu zupčaniku u desnom gornjem kutu članka (ova oznaka može se razlikovati po obliku u zavisnosti od korištenog predloška (template) stranice. U svakome slučaju prepoznat ćete je po tome kada prijeđete mišem preko nje pokazuje se tekst Uredi članak…. Kliknite na ovu oznaku.
  • Otvorio vam se editor  koji vam služi da možete uređivati sadržaj vaše web stranice. Način uređivanja sadržaja web stranice možete vidjeti u ostalim stavkam izbornika, desno na ovoj stranici. U svakome slučaju, ako smo zadovoljni s učinjenim promjenama i želimo vidjeti kako one izgledaju na samoj web stranici kliknemo na gumb SPREMI, a u suprotnom na ODUSTANI. Da bi vidjeli promjenu potrebno je pritisnuti oznaku za osvježavanje stranice u pretraživaču (refresh).