Ubacivanje galerija slika

WordPress ima vlastiti sustav za izradu galerija slika koja omogućava jednostavno ubacivanje slika na željenu stranicu ili objavu.

Za ubacivanje galerija slika u naš članak potrebno je postaviti pokazivač na željeno mjesto i pritisnuti gumb Dodaj medijski zapis. Prikazat će se prozor kao i kod dodavanja slika u članak. Možete izabrati već postojeće slike ili skinuti slike sa računala (kliknite na Prijenos zapisa i zatin na gumb Odaberi zapise).

Kliknite na link Kreiraj galeriju  u izborniku na lijevoj strani i nakon toga odaberite slike koje želite dodati u galeriju.

Kreiranje galerija slika u WordPressu 4.8

Slika: Kreiranje galerija slika u WordPressu 4.8

Nakon odabira željenih slika kliknite na gumb Kreiraj novu galeriju  na dnu prozora.

Uređivanje galerije slika u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje galerije slika u WordPressu 4.8

U novome okviru  Uredi galeriju prikazuju sve sve slike koje smo odabrali za našu galeriju. Redoslijed slika lako promijenimo tako da sa mišem premjestimo sliku na novu poziciju. Ako želimo dodati tekst ispod slike, jednostavno unesemo željeni tekst ispod slike (Opišite ovu sliku…). Isto tako možemo kliknuti na određenu sliku i promijeniti njezin naziv, tekst ispod slike, alternativni tekst ili opis, na desnoj strani prozora.

Ukoliko želite neku sliku izbaciti iz galerije kliknite na malu oznaku ‘-‘ koja se pojavljuje u desnom gornjem kutu slike kada prijeđete kursorom preko oznake ‘X’.

Kako je ugrađena galerija slika prilično jednostavna nema velik broj opcija za uređivanje.

  • Poveznica za – Ova postavka nam pokazuje što će se prikazati kada posjetitelj klikne na umanjenu sliku unutar galerije. Ukoliko se postavi na Stranica privitka  otvorit će se slika kao nova stranica u wordpressu. Medijski zapis  prikazuje punu sliku sa mogućnostu pregleda i ostalih slika u galeriji. Treća opcija je Ništa, što znači da kada se klikne na određenu sličicu na stranici neće se dogoditi ništa.
  • Stupci – Ova postavka određuje u koliko stupaca će se prikazivati slike u galeriji (thumbnail – umanjene sličice) na web stranici. Ova postavka također ovisi o temi koju koristimo pa postoji mogućnost da se kod određenog broja stupaca, sličice ne prikazuju kako treba te je potrebno probati s drugim brojem.
  • Nasumičan redoslijed – Kao što i sam naziv govori ukoliko je odabrana ova opcija redoslijed slika je različit kod svakog pregleda stranice
  • Veličina – Odabir veličine sličica koje će se prikazati u galeriji.

Uređivanje ili brisanje galerija slika

Uređivanje ili brisanje galerije je slično kao i kod pojedinačne slike. Nakon što smo kliknuli na galeriju slika koju smo dodali u naš članak na vrhu galerije pojavljuju se dvije ikonice. Kada kliknemu na ikonicu olovke možemo urediti galeriju – otvara se isti prozor kao i prije ubacivanja galerije u naš članak , a kada kliknemo na ikonu ‘X’ uklanjamo galeriju sa naše stranice. Pri tome se neće izbrisati same slike koje su bile u galeriji, već samo galerija kao takva.

Uređivanje i brisanje galerije slika u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje i brisanje galerije slika u WordPressu 4.8