Nakon određenog vremena pojave se nove verzije tema, dodataka ili samog WordPressa što zahtijeva nadogradnju istih. Do nadogradnji obično dolazi kada programeri objave sigurnosne zakrpe ili dodatne funkcionalnosti temi ili dodatku.

Dobro je imati svoje teme, dodatke i WordPress ažurirane na najnovije verzije. Dva osnovna razloga hakiranja web stranica su nesigurne lozinke i zastarjeli (ranljivi) softver.

Kako bi se povećala sigurnost WordPress je uveo automatsku nadogradnju manjih promjenja (npr. verzije 4.7.5, 4.8.5) dok se veće nadogradnje (npr. 4.7 na 4.8) moraju izvršiti ručno. Ažuriraju se samo osnovne WordPressove datoteke, a teme i dodaci se ne ažuriraju automatski.

Administrator web stranice automatski se emailom obavještava o izvršenoj nadogradnji ili o nemogućnosti automatske nadogradnje WordPressa.

Za ručno ažuriranje WordPressa, dodataka ili tema kliknemo na link Nadogradnje i otvorit će nam se stranica WordPress ažuriranja.

Stranica WordPress ažuriranja je podijeljena na tri dijela. Prvi dio prikazuje nadogradnje samog WordPressa, drugi dio je predviđen za nadogradnje dodataka, a treći za nadogradnje tema.

Za ažuriranje WordPressa dovoljno je kliknuti na gumb Ažuriraj i automatski će se izvršiti nadogradnja na novu verziju.

Prije svake nadogradnje web stranice neophodno je izvršiti backup stranice, jer prilikom nadogradnji uvijek može doći ne nepredviđenih problema.

 Nadogradnje web stranice u WordPressu 4.8

Slika: Nadogradnje web stranice u WordPressu 4.8

Ukoliko ima dodataka koji se ne mogu nadograditi, oni će biti prikazani u dijelu stranice Dodaci. Za nadogradnju dodataka označimo kvadratiće ispred naziva dodataka i kliknemo na gumb Ažuriraj dodatke. Nove verzije dodataka će se automatski instalirati.

Ukoliko ima teme za koje postoje nadogradnje, one će se prikazati u trećem dijelu stranice – Teme. Za nadogradnju tema označimo kvadratiće ispred naziva tema i kliknemo na gumb Ažuririraj teme. Nove verzije tema će se automatski intalirati.

Nakon ažuriranja web stranice, bez obzira da li se radi o automatskom ili ručnom ažuriranju WordPressa, ili se radi o ažuriranju dodataka ili tema, potrebno je napraviti provjeru kako bi se uvjerili da sve radi kako treba. Na ovaj način ćemo se uvjeriti da instalirane nadogradnje rade kako treba i da nove funkcionalnosti nemaju negativan učinak na ponašanje web stranice.