Nadzorna ploča

Nakon što ste unijeli korisničko ime i lozinku te pritisnuli gumb Prijava, pojavljuje se Nadzorna ploča koja predstavlja glavnu administraciju vaše web stranice.

Na samome vrhu Nadzorne ploče vidjet ćete naziv vaše web stranice (Naša web stranica ima naziv „Demo WordPress 4.7“. Klikom na naziv web stranice prikazuje nam se naša početna web stranica (Ili kliknemo na stavku Posjeti web-stranicu). Kada na naslovnici kliknemo na taj naziv vraća nas na nadzornu ploču. U desnom kutu vidimo naziv korisnika koji je trenutno logiran i ovdje se možemo odjaviti i izaći iz administracije web stranice.

Neposredno ispod imena korisnika u gornjem desnom kutu možemo vidjeti i dvije oznake za Opcije zaslona i Pomoć. Klikom na strelicu kod Opcija zaslona otvara nam se prozor na kojemu možemo označiti ili odznačiti prikaze na nadzornoj ploči. Koje će se opcije moći odabrati ovisit će o tome na kojoj se stranici u administraciji trenutno nalazimo.

Slika: Nadzorna ploča CMS WordPress 4.8

Slika: Nadzorna ploča CMS WordPress 4.8

 Opcije izbornika na Nadzornoj ploči

Na desnoj strani nadzorne ploče nalazi se  glavni izbornik administracije web stranice.

Ovdje se nalaze sve opcije za nadopune i konfiguriranje web stranice.

Prelaskom mišem nad pojedinim glavnim stavkama izbornika otvaraju se različite opcije za pojedinu stavku izbornika. Kada se klikne na pojedinu stavku otvaraju se sve raspoložive opcije za tu stavku – ukoliko ih ima.

Izbornik administracije web stranice WordPress

Slika: Izbornik administracije web stranice WordPress

Glavne stavke izbornika su:

Nadzorna ploča

Kao što smo već naveli Nadzorna ploča je početna stranica administracije i na vrhu možemo vidjeti koliko objava, stranica ili komentara trenutno ima na web stranici.

Objave

Ovdje se mogu napraviti nove objave, napraviti nove kategorije za objave, te tagovi. Objave možemo smatrati promjenjljivijim sadržajem u vidu novosti, za razliku od stranica koje su više statične i trajnijeg karaktera.

Medijski zapisi

Ova stavka izbornik služi za spremanje slika, dokumenata i datoteka. Njima se može pristupiti putem Medijske zbirke, a medijski zapisi se mogu uređivati i dopunjavati.

Stranice

Ovdje se kreiraju i održavaju sve vaše stranice.

Komentari

Unutar ove stavke možete upravljati svim vašim komentarima uključujući odgovore na komentare i označavanje spamom.

Izgled

Ova stavka omogućuje kontroliranje izgleda web stranice. Možete odabrati novu temu, upravljati Widgetima ili Izbornicima, a također se mogu uređivati i datoteke vezane uz vašu temu.

Dodaci

Dodaci proširuju i dodaju nove funkcionalnosti WordPressu. Ovdje možete dodati ili obrisati Dodatke, a isto tako ih možete aktivirati ili deaktivirati.

Korisnici

Unutar ove stavke možete vidjeti popis svih registriranih korisnika vaše web stranice. U ovisnosti od vaše uloge (administrator), vi možete dodavati nove korisnike i mijenjati uloge postojećima.

Alati

Unutar ove sekcije imate pristup različitim alatima. Možete također ubacivati podatke na vašu web stranicu, ili napraviti izvoz postojećih.

Postavke

Postavke služe za konfiguriranje web stranice. Ovdje možete unijeti naziv vaše web stranice i URL adrsu, gdje će se pojavljivati vaše objave, da li dozvoljavate posjetiteljima komentare, kao i brojne druge postavke. Najčešće kada se unesu podaci unutar ovog dijela, isti se neće trebati mijenjati.

Na dnu izbornika nalazi se link Zatvori izbornik. Kada kliknemo na njega umjesto cijelog izbornika ostat će samo ikone. Kliknite ponovno na ikonu kako bi se prikazao cijeli izbornik.

Važno je napomenuti kako su ovdje prikazane osnovne postavke administratorskog izbornika prije nego što instaliramo dodatke. Neki od istaliranih dodataka imat će svoje posebne stavke u izborniku ili će se se nalaziti unutar stavki Alati, Postavke ili negdje druge. To isključivo zavisi od dodatka koji instaliramo. Isto tako neke teme imaju svoju posebnu stavku u izborniku.