Objave i stranice

WordPress koristi dva osnovna oblika sadržaja – objave i stranice. Objave su obično članci unutar blogova ili kategorija novosti i najčešće predstavljaju serije članaka poredanih kronološki na način da se najnoviji članci prikazuju prvi.

Stranice se koriste za stalniji sadržaj koji se rijeđe mijenja ili dopunjuje. Kao tipični primjer možemo uzeti stranicu „O nama“, koja se pojavljuje skoro na svim web stranicama i ista se ne mijenja često.

Kod mnogih poslovnih web stranica nema potrebe za korištenjem bloga, ali koncept na kojem se on temelji je odličan za prikaz „najnovijih vijesti“ ili objava vezanih uz poslovanje tvrtke ili obrta. Kao pravilo možemo uzeti da se funkcionalnosti objava mogu koristiti za sve informacije koje se redovno ili povremenu dopunjuju.

Objave

Nakon što u izborniku odaberemo opciju Objave prikazuje nam se popis svih objava na našoj web stranici.

Na vrhu stranice možete vidjeti koliko imate ukupno objava, koliko ih je objavljeno, koliko je skica i sl. (prikazuju se samo statusi koji postoje na web stranici).

Objave u WordPressu CMSKada kursorom prijeđete iznad određene objave, ispod naziva se pojavljuje nekoliko linkova:

•  Uredi –Omogućuje se uređivanje odabrane objave, isto kao i da ste kliknuli na naziv objave.

•  Brzo uređivanje – Omogućava brzo uređivanje osnovnih informacija odabrane objave, kao što su Naslov, Slug, Datum i još par opcija.

•  Smeće – Poslat će odabranu objavu u smeće. Objavu možete vratiti iz smeća, ali ako je obrišete iz smeća bit će trajno obrisana.

•  Pregled – Ovdje možete vidjeti prikaz određene objave, čak i ako ona još nije objavljena.

Pored svakog naziva objave nalazi se mali kvadratić za odabir. Ovo omogućuje istodobne akcije na više objava. Jednostavno stavite kvačice u kvadratiće ispred objava i onda pod Grupne radnje odaberite želit li uređivati odabrane objave ili ih izbrisati (kliknite na Primijeni). Ukoliko odaberete opciju Uredi, moći ćete uređivati Kategorije, Oznake, Autore, da li odabravate Komentare i Pingove ili ne itd.

Također možete filtrirati prikazane objave koristeći se padajućim izbornicima i gumbom Filtriraj.

Kada pritisnete gumb Opcije prikaza u gornjem desnom kutu ekrana možete birati opcije prikaza objava.

Stranice

Klikom na izborničku stavku Stranice otvara se pregled svih stranica koje se nalaze na vašoj web stranici. Između ostalog prikazuje se Naziv stranice, Autor, Broj komenetara, Datum objave ili zadnje promjene na stranici. Vidimo da kod Stranica imama manje podataka nego kod Objava (nema kategorija, oznaka…), a većina opcija koje su objašnjene kod Objava se odnosi i na Stranice.Stranice u CMS WordPress