Oznake su ad-hok ključne riječi koje označavaju važne informacije u vašoj objavi (nazive, sadržaj i sl.) i one se mogu ponavljati i u drugim objavama. Za razliku od kategorija, objave nemaju hijerarhiju, dakle nisu povezane sa drugim oznakama. Stranicama ne mogu biti dodane oznake, isto kao što ne mogu biti dodane ne kategorije. Oznake i kategorije mogu biti dodane samo objavama.

Slično kao i kod kategorija, oznake se mogu dodati objavama na dva načina. One se mogu dodati dok uređujemo neku objavu ili izborom opcije Oznake u izborniku. Ukoliko dodamo novu oznaku dok uređujemo objavu, ona će se automatski dodati toj objavi. Ako oznaku dodamo korištenjem izbornika, ta oznaka će se dodati na popis raspoloživih oznaka.

Kada u izborniku kliknemo na opciju Oznake, prikazat će nam se popis svih oznaka te polja za dodavanje nove oznake. Popis popularnih oznaka također se prikazujue u formatu ‘oblaka’. Oznake se prikazuju po abecedi ali što se pojedina oznaka češće koristi, prikazuje se većim slovima.

Kreiranje nove oznake u WordPressu 4.8

Slika: Kreiranje nove oznake u WordPressu 4.8

Za dodavanje nove Oznake, treba ispuniti prazna polja i kliknuti na gumb Dodaj novu oznaku:

  • Ime – Naziv oznake koja će se pojavljivati na stranici
  • Slug – URL oznaka koju WordPress automatski formira iz imena oznake.
  • Opis – Ovo polje nije obavezno ali neke teme mogu prikazivati taj opis.

Kada dodamo novu oznaku ona će se prikazati u popisu na desnoj strani ekrana.

Prilikom prelaska pokazivačem preko naziva oznake ispod naziva pojavljuje se nekoliko linkova:

  • Uredi – Omogućava uređivanje oznake – Ime, Slug i Opis
  • Brzo uredi – Omogućava da brzo promijenimo Ime i Slug.
  • Obriši

Trajno briše oznaku sa popisa. Nakon što kliknemo na Obriši otvara se prozor za potvrdu – pritisnemo U redu za potvrdu ili Odustani ako ne želimo obrisati oznaku.

  • Pregled – Prikazuje sve objave koje koriste tu oznaku.

Ukoliko želimo istodobno trajno obrisati veći broj oznaka, označimo kvadratiće lijevo od naziva oznaka, pod Grupne radnje odaberemo Obriši i kliknemo na gumb Primijeni. Sve odabrane oznake bit će trajno uklonjene sa popisa oznaka.

Dodavanje oznaka unutar objave

Kada dodamo novu oznaku za vrijeme uređivanja objave, ona će automatski biti dodijeljena toj objavi.

Kod uređivanja objave panel Oznake pojavljuje se neposredno ispod panela Kategorije na desnoj strani ekrana. Za odabir postojeće oznake kliknemo željenu oznaku pod linkom Odaberi između najkorištenijih oznaka. Klikom na ovaj link prikazat će se abecedni popis već postojećih oznaka u formatu ‘oblak’ (ako još nismo formirali ni jednu oznaku ovaj popis se neće prikazati).

Za dodavanje postojeće oznake našoj objavi dovoljno je kliknuti na željenu oznaku i ona će se automatski dodati našoj objavi. Ako želimo dodati novu oznaku ili oznake i jednostavno ih odvojimo zarezima. Oznake koje su dodijeljene trenutnoj objavi prikazuju se ispod polja za dodavanje nove oznake. Ukoliko želimo ukloniti neku oznaku jednostavno kliknemo na ‘x’ lijevo od naziva oznake.

Dodavanje oznake u WordPressu 4.8

Slika: Dodavanje oznake u WordPressu 4.8