Promjene teksta na web stranici sa CMS sustavom Joomla

Promjene teksta na web stranici su najčešće te ćemo objasniti način mijenjanja sadržaja web stranice izrađene sa sustavom za upravljanje sadržajem Joomla.

Konkretnije, započet ćemo s objašnjavanjem najčešćih izmjena na web stranici za većinu korisnika – mijenjanje teksta i slika unutar pojedinih članaka web stranice.

Objasnit ćemo postupak promjene sadržaja web stranica uz korištenje ugrađenog uređivača teksta – JCE, koji mi standardno ugrađujemo za mijenjanje sadržaja, iako je postupak skoro identičan sa bilo kojim ugrađenim editorom. Još jednom je potrebno naglasiti da za mijenjanje sadržaja web stranica nisu potrebni nikakvi drugi programi ili alati, osim vašeg postojećeg internetskog preglednika.

Izgled uređivača teksta za mijenjanje sadržaja web stranice – JCE

Promjene teksta na web stranici

Nakon što ste pristupili stranici na kojoj želite izvršiti određene promjene, bez obzira da li promjenama pristupate iz korisničkog sučelja ili iz administracijskog sučelja (objašnjeno u prethodnim člancima), najprije dobro pogledajte sve elemente koji se tu nalaze. Cijeli okvir bismo mogli podijeliti na četiri logične cjeline:

  • Osnovni podatci o članku – Na gornjem dijelu ekrana nalaze se osnovni podatci o članku kojega uređujemo (Naziv, kategorija, jezik i sl.), a na desnoj strani vidite određene opcije prikaza, objavljivanja i sl. S obzirom da je nama cilj samo promijeniti sadržaj teksta i slika u našem članku, ovi dijelovi nas za sada ne interesiraju.
  • Alatne trake uređivača teksta – Ispod osnovnih podataka o članku nalaze se alatne trake uređivača teksta sa različitim alatnim gumbima, sličnim kao kod standardnih uređivača teksta. Onaj tko je radio sa Microsoftovim Wordom sigurno će na prvi pogled prepoznati većinu oznaka na alatnoj traci.
  • Sadržaj stranice koji ćemo uređivati -Ispod alatne trake nalazi se okvir s prikazom sadržaja našeg članka koji smo odlučili promijeniti.
  • Alatna traka sa dodatnim funkcijama – Na dnu našeg prozora vidimo red specijalnih oznaka koje ćemo također koristiti kod uređivanja sadržaja naše stranice.

Kako bi mogli imati bolji pregled sadržaja članka koji ćemo uređivati namjestite si veličinu prozora sadržaja stranice kako vam najviše odgovara. Za razvlačenje okvira sadržaja koristite oznaku u donjem desnom kutu okvira sadržaja.

Sada možete započeti uređivanje vašeg članka slično kao u Microsoft Wordu ili drugim uređivačima teksta.

Mijenjanje teksta na web stranici

Mijenjanje teksta na web straniciSlobodno možete brisati i dodavati sadržaj, mijenjati veličinu i boju slova, ubacivati tablice sa podacima i sl. Smatramo da ovdje ne bi smjelo biti nikakvih problema jer je postupak i oznake skoro identičan bilo kojem uređivaču teksta koje koristimo u svakodnevnom radu.

Slobodno isprobajte svaku od mogućnosti koje se nalaze na alatnim trakama. Princip je jednostavan, najprije označite tekst koji želite mijenjati i na alatnoj traci odaberite željenu promjenu – boju, veličinu, okvir, izgled teksta, bold, italic itd. Naravno da se potrebno malo poigrati i pomučiti kako bismo dobili baš onakav raspored i izgled kakav želimo.

Preporučamo da povremeno provjerite kako izgleda izmjenjeni sadržaj tako da najprije kliknete na Spremi ipotom kliknete na Pogledaj site u desnom gornjem kutu.Isto tako, kada se otvori stranica u pregledniku potrebno je istu osvježiti (Refresh) tako da u vašem pregledniku kliknete na poluokruglu strelicu desno od polja s adresom stranice (ovisi o pregledniku).