Što su CMS sustavi?

Sustav  CMS za upravljanje sadržajem (engl. Content Management System – CMS) je aplikacija koja omogućava da nakon izrade internetske stranice i njezinog postavljanja na server, korisnik sam može jednostavno mijenjati i dopunjavati njezin sadržaj. Dakle može mijenjati i dodavati tekst, slike, video sadržaj i slično, bez potrebe za dalnjim angažiranjem tvrtke koja je izradila internetsku stranicu.

Pri tome  je najznačajnija činjenica da korisnik mijenja sadržaj svoje internetske stranice na svojem računalu u običnom internetskom pregledniku –

Sustav za upravljanje sadržajem CMS

Internet exploreru, Mozilla Firefoxu, Google Chrome i sl. Za mijenjanje i dopunu sadržaja nisu potrebne nikakve vještine programiranja nego je dovoljno osnovne poznavanje rada na računalu razine uporabe uređivača teksta – Microsoft Word i sl.

Mi smo se primarno specijalizirali za dizajniranje i izradu internetskih stranica korištenjem sustava za upravljanje sadržajem – CMS. Kod izrade internetskih stranica uz sustav WordPress, koristimo se sustavom za upravljanje sadržajem Joomla, koji odmah iza sustava WordPress predstavlja jedan od svjetski najpopularnijih i najraširenijih sustava za upravljanje sadržajem. Na taj način možete biti sigurni da će vaša internetska stranica izrađena sa CMS Joomla imati sigurnu potporu i stalnu nadogradnju s novim mogućnostima i funkcionalnostima.

Iskoristite sve prednosti koje donosi samostalno mijenjanje i ažuriranje sadržaja vaših stranica, bez potrebe za dodatnim softverskim programima i ono što je najvažnije – bez dodatnih financijskih troškova. Uz naše detaljne ilustrirane upute za mijenjanje sadržaja, taj posao će vam biti stvarno jednostavan.

Sustav CMS Joomla

Sustav CMS JoomlaJoomla je sustav za upravljanje sadržajem web stranice koji omogućava izradu i održavanje internetskih stranica. Joomla je najpoznatiji i najzastupljeniji CMS sustav na svijetu. Sa Joomlom se mogu izraditi potpuno funkcionalne stranice i osobe koje su malo upućenije u rad na računalu i posjeduju minimalna znanja programiranja, mogu sami izraditi osnovne web stranice.

Ono što svrstava Joomlu među najpopularnije sustave za izradu profesionalnih web stranica (odmah iza WordPressa) je postojanje više tisuća različitih dodataka (najčešće komercijalnih) koji dodaju neograničene funkcionalnosti web stranicama izrađenim sa Joomlom. Te funkcionalnosti se kreću od izrade jednostavnih obrazaca sa povratnim informacijama od klijenata, privlačnih foto galerija, prikaza lokacija na kartama, kalendara, banera za oglašavanje pa sve do potpuno funkcionalnih profesionalnih web shopova (internetskih trgovina).

Da bi izradili web stranicu sa sustavom za upravljanje sadržajem Joomla! minimalno je potrebno slijedeće:

  • Temeljno poznavanje principa na kojima rade web stranice – potrebno je znati da se kompletna internetska ili web stranica, engl. web site, sastoji od pojedinačnih stranica koje su najčešće povezane kroz navigacijski izbornik (menu) te određenih linkova koji međusobno povezuju stranice i omogućavaju korisniku lagano kretanje kroz web stranice. Svaka web stranica može uključivati različite elemente kao što su tekst, slike, linkovi na drugi tekst, slike ili audio i video sadržaje.
  • Poznavanje osnovnih principa o tome kako funkcionira sustav za upravljanje sadržajem Joomla.
  • Ukoliko smatrate da su vaše informatičke vještine na potrebnoj razini, krenite hrabro i skinite potrebni Joomla software sa službene Joomla stranice (preporučamo da uvijek skinete najnoviju stabilnu verziju Joomla sustava). Instalirajte software slijedeći upute i odvažno uđite u svijet Joomle!Ako ne spadate u prethodno spomenutu kategoriju, ili vam vaše poslovne obaveze to ne omogućavaju, a uvjerili ste se u prednosti internetskih stranica izrađenih sa sustavom za upravljanje sadržajem Joomla! kontaktirajte profesionalce koji će to uraditi za vas.
  • Da bi vašu Joomla Web stranicu mogli vidjeti i drugi potrebno je registrirati jedinstvenu domenu i ugovorit hosting (zakupiti prostor na serveru na kojem će se nalaziti vaša stranica). Iako postoje opcije sa besplatinim adresama i hostingom, kod izrade web stranica sa sustavom za upravljanje sadržajem to nije preporučiva opcija, osim toga danas ima kod nas tvrtki koje nude stvarno povoljne uvjete hostinga i registracije domene.

Sustav za upravljanje sadržajem Joomla je razvijen kao sustav otvorenog koda što mu omogućuje velik broj korisnika i stalne nadogradnje. Programeri širom svijeta razvijaju različite funkcionalne dodatke i module koji se mogu ugraditi u web stranice različite namjene. To znači da za različite funkcije web stranica postoji ogroman broj komponenti koje su već ispitane i provjerene i mogu se ugraditi u web stranicu, bez potrebe da se za svaku funkciju  piše programski kod. Naravno većina kvalitetnijih dodataka i komponenti se mora platiti jer je za njihovo stvaranje i ispitivanje potrošeno puno vremena i resursa.

Jednostavno dodavanje i mijenjanje sadržaja web stranice

Glavna prednost CMS Joomla i razlog njegove milijunske primjene je prvenstveno u jednostavnom dodavanju i mijenjanju sadržaja internetske stranice. Nakon što je web stranica izrađena i postavljena na server sa sustavom za upravljanje sadržajem Joomla korisnik internetske stranice može jednostavno:

  • Dodavati nove stranice
  • Uređivati postojeće stranice
  • Povezivati nove stranice kao glavne stavke ili podstavke u izborniku web stranice
  • Dodavati slike direktno iz svojeg računala
  • Uređivati tekst stranice i prilagoditi ga dizajnu stranice.

Ukoliko korisnik sam nema vremena za mijenjanje i dopunjavanje sadržaja svoje web stranice, raširenost sustava za upravljanje sadržajem Joomla omogućava lako i povoljno pronalaženje velikog broja informatičkih tvrtki i pojedinaca koji će to uraditi. Na ovaj izbjegava se i čvrsta vezanost uz tvrtku ili pojedinca koji su izradili web stranicu, što vremenom može postati veliki problem (u slučaju propasti tvrtke ili postavljanja nerealnih cijena održavanja).

Redizajniranje web stranica

S obzirom da je danas trend da uspješne tvrtke redovito, a najmanje svakih nekoliko godina potpuno promijene dizajn svoje web stranice, sa CMS Joomla ovo je stvarno jednostavno. Razlog je u tome da se struktura sustava za upravljanje sadržajem Joomla zasniva na templatima ili predlošcima, što omogućava da se kroz nekoliko klikova web stranica može dobiti potpuno novi izgled u skladu s najnovijim dizajnerskim rješenjima. Najbolji predlošci web stranica, kao što su npr. svjetski rašireni predlošci Joomlart imaju po više od 80 različitih pozicija pojedinih modula. Ovo omogućava bezbroj kombinacija i jedinstvenost svake izrađene web stranice, bez obzira što se mogu temeljiti na istom predlošku.

Saznajte više o uvjetima izrade web stranica sa sustavom CMS na našoj stranici Izrada web stranica sa CMS.