Različite opcije unutar izborničke stavke Izgled omogućavaju nam promjene izgleda i ponašanja web stranice. Ukoliko vam je web stranicu izradila tvrtka ili osoba koja se bavi izradom web stranica, tada vjerojatno ovdje nećete trebati ništa mijenjati.

U zavisnosti od teme koja je instalirana na vašoj web stranici vjerojatno nećete imati sve opcije koje ćemo ovdje prikazati, ili ćete imati neke od dodatnih opcija. Razlog je u tome što neke od opcija unutar stavke Izgled direktno ovise o temi koju koristi web stranica. Npr. tema koju koristimo na našoj demo stranici je profesionalna (plaćena) tema Canvas, koja ima ugrađene mnoge opcije za prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti web stranice. Jeftinije i besplatne teme najčešće imaju mali broj opcija za podešavanje, ili ih uopšte nemaju.

Izbor teme za vašu web stranicu

Kompletan izgled web stranice izrađene sa CMS WordPress je kontroliran od strane teme .koju koristimo. Iako postoje standardne teme koje su već instalirane kada smo instalirali WordPress, mnogi ljudi skidaju neku od dostupnih besplatnih ili plaćenih tema koje odgovaraju njihovoj web stranici. Postoji stotine mjesta na kojima možete skinuti besplatne ili prilično jeftine teme. Jedno od najboljih mjesta na kojima možete započeti traženje je službeni WordPressov Direktorij tema.

Kada kliknemo na stavku Izgled u izborniku otvorit će nam se ekran Teme. Tema koja je trenutno aktivna prikazat će se kao prva tema na ekranu. Ostale teme su intalirane ali nisu trenutno u upotrebi. Ako želimo vidjeti kako bi naša web stranica izgledala korištenjem neke druge teme (koja nije trenutno aktivna), kliknemo na gumb Pretpregled uživo, koji se pojavljuje kada pokazivačem prelazimo preko svake teme. Kada je pretpregled ativan možete se slobodno kretati po web stranici i pregledavati pojedine stranice te vršiti određene izmjene u izgledu. Ako želimo promijeniti temu jednostavno kliknemo na gumb Aktiviraj koji se pojavljuje kada pokazivačem prelazimo preko tema na ekranu. Isto tako, ukoliko se nalazimo u pretpregledu teme, kliknemo na gumb koji se nalazi u gornjem lijevok kutu ekrana Spremi i aktiviraj.

Ako želimo vidjeti više detalja o nekoj temi, prijeđemo pokazivačem preko umanjene slike teme (thumbnail) i kliknemo na gumb Detalji teme. Pojavit će se skočni prozor koji će prikazati veću sliku sa opisom teme i drugim detaljima.

Ako kliknemo na gumb Dodaj novu, na vrhu ekrana, možemo dodati novu temu na našu web stranicu, a možemo i pretražiti teme iz WordPressovog Direktorija tema, i instalirati je direktno iz ovog sučelja.

Trenutno aktivna tema u WordPressu 4.8

Slika: Trenutno aktivna tema u WordPressu 4.8

Pretpregled i prilagodba vaše teme

Za vrijeme Pretpregleda uživo, uz pretpregled teme možemo i prilagoditi različite opcije teme koju pregledavamo. Ove opcije direktno ovise o pojedinoj temi.

Ako kod trenutno aktivne teme kliknemo na gumb Prilagodi možemo promijeniti različite opcije dok istodobno pratimo te izmjene. Sve dok ne pritisnemo gumb Spremi i objavi, ove promjene neće biti spremljene i primijenjene na našu web stranicu.

Isto je i kod prilagodbe trenutno neaktivnih tema kada kliknemo na gumb Pretpregled uživo, prilagodbe koje vršimo i vidimo na ekranu bit će spremljene tek kada kliknemo na gumb Spremi i objavi.

Prilagodba teme u Worpressu 4.8

Slika: Prilagodba teme u Worpressu 4.8

Dodavanje nove teme

Novu temu možemo dodati na našu web stranicu direktno iz administracije WordPressa. Na vrhu stranice Teme, nalazi se gumb Dodaj novu. Za pretraživanje i dodavanje nove teme kliknemo taj gumb.

Nakon što smo kliknuli gumb Dodaj novu, prikazat će nam se okvir Dodaj teme. Sličan je okviru prikazanom na donjoj slici. Okvir Dodaj teme omogućava nam traženje i instaliranje tema direktno sa službenog WordPressovog Direktorija tema. Standardno, na ekranu se prikazuju Istaknute teme koje možemo direktno instalirati na web stranicu.

Možemo se koristiti linkovima na vrhu stranice kako bi filtrirali rezultate i vidjeli Istaknute teme, Popularne teme ili Najnovije teme. Kliknite na link Istaknute teme kako bi filtrirali rezultate na ove teme. Isto tako možemo filtrirati rezultate prema osobinama – Razmještaj, Mogućnosti i Naslov.

Također možemo unijeti tekst u polje Pretraži teme kako bi tražili teme koje odgovaraju unijetom pojmu.

Dodavanje nove teme u WordPressu 4.8

Slika: Dodavanje nove teme u WordPressu 4.8

Kada pokazivačem prijeđemo preko sličici svake teme prikazat će nam se dodatni gumbi. Ukoliko želimo vidjeti detalje teme sa pretpregledom, kliknemo na gumb Detalji & Pretpregled, ili gumb Pretpregled. Klikom na gumb Instaliraj, skinut ćemo temu i instalirati je na web stranicu. Nakon instaliranja teme imamo mogućnosti Pretpregleda uživo, Aktiviranja teme, ili povratka na ekran za instalaciju tema.

Na stranici Dodaj teme također imate opciju ručnog prenošenja teme na vašu web stranicu. Za prenošenje teme sa svog računala kliknite gumb na vrhu stranice Prenesi temu.

Ručno dodavanje teme u WordPressu 4.8

Slika: Ručno dodavanje teme u WordPressu 4.8

Odaberite zip datoteku vaše teme na računalu klikom na gumb Pretraži…

Nakon što kliknete gumb Instaliraj, vaša tema će se automatski prenijeti i instalirati na vašu web stranicu. Nakon toga imat ćete opciju pretpregleda teme, aktiviranja ili povratka na stranicu Teme.