Uređivanje značajki datoteke

Ukoliko pregledavamo slike u Tabličnom pregledu jednostavno kliknemo na željenu datoteku i otvorit će nam se okvir koji prikazuje odgovarajuće značajke te datoteke.

Nakon izmjena odgovarajućih polja promjene će se automatski spremiti. Možemo se koristiti strelicama u gornjem desnom kutu kako bi uredili prethodnu ili narednu sliku. Ako pritisnemo ‘x’ također u gornjem desnom kutu vratit ćemo se u Zbirku medija.

Uređivanje značajki medijske datoteke

Slika: Uređivanje značajki medijske datoteke

Ako želimo urediti značajke datoteke u Zbirci medija koristeći se pregledom u obliku Popisa, trebamo pokazivačem prijeći preko naslova željene datoteke  i kliknuti na link Uredi. Isto tako, možemo kliknuti na naziv datoteke ili malu sličicu lijevo od naziva datoteke. Ako smo upravo prenijeli sliku sa računala možemo kliknuti na link Uredi desno od naziva skinute slike (prikazuju se ispod prostora za unos novih datoteka).

Nakon što smo kliknuli na Uredi, prikazuju nam se određene značajke datoteke kao što su naslov, URL, naziv datoteke, vrsta datoteke i ukoliko se radi o slici, dimenzije. Kod uređivanja značajki datoteke polje Alternativni tekst prikazat će se samo kod slika.

Uređivanje i ažuriranje medijskog zapisa

Slika: Uređivanje i ažuriranje medijskog zapisa

U prozoru Medijski zapis možemo urediti slijedeće značajke datoteke:

 • Naslov – Polje Naslov se nalazi na vrhu ekrana (ne prikazuje se oznaka Naslov). Naslov se prikazuje kao ‘tooltip’ kada pokazivačem prijeđemo preko slike na stranici.
 • Okvir – Ovaj tekst se prikazuje ispod slike kao kratki opis. Način prikaza ovisi o temi koju koristimo.
 • Alternativni tekst – Ovo polje se prikazuje samo kod slika i prvenstveno služi za slučaj kada pretraživač ne može prikazati sliku. Kada se ne može prikazati slika prikaže se Alternativni tekst koji ujedno služi čitačima ekrana kod slijepih i slabovidnih osoba.
 • Opis –Ovaj sadržaj se prikazuje na stranici privitka određene datoteke.
 • Metapodatak – Izvođač – Ovo polje prikazuje se samo kod audio datoteka i omogućava prikaz osobe koja je snimila ovaj medijski zapis.
 • Metapodatak – Album – Ovo polje se također prikazuje samo kod audio datoteka i omogućava da se odredi u koji album želimo smjestiti audio datoteku.

Nakon što smo unijeli željene podatke kliknemo na gumb Ažuriraj kako bi spremili promjene.

Uređivanje slike

WordPress ima ugrađen jednostavni alat koji nam omogućava osnovno uređivanje slike koju smo prenijeli sa računala. On nam omogućava zaokretanje slike (vodoravno i okomito), promjenu veličine te njezino izrezivanje u različite veličine.

Kod uređivanja značajki slike (za razliku od drugih datoteka kao što su npr. dokumenti ili PDF), moramo kliknuti na gumb Uredi sliku koji se nalazi odmah ispod slike.

Ako kliknemo gumb Uredi sliku dok se koristimo Tabličnim pregledom u Zbirci medija, alat za uređivanje slike pojavit će se u skočnom (‘popup’) prozoru.

Uređivanje pojedinačne slike u WordPressu 4.8

Slika: Uređivanje pojedinačne slike u WordPressu 4.8

Ako kliknemo na gumb Uredi sliku dok koristimo način pregleda zbirke medija Popis medijskih zapisa, naša stranica će izgledati nešto drugačije nego kod Tabličnog pregleda. Uz gumbe za osnovno uređivanje slike u  ovome prikazu vidimo i značajke slike kao što su veličina datoteke i dimenzije. Također možemo  promijeniti Okvir, Alternativni tekst i Opis.

Uređivanje slike u Worpressu

Slika: Uređivanje slike u Worpressu

Bez obrzira koji pregled koristimo neposredno iznad slike možemo vidjeti slijedeće gumbe za uređivanje slike:

 • Izreži – Kliknite na sliku i odaberite dio slike koji želite izrezati i kliknite na gumb Izreži kako bi izrezali željeni dio slike.
 • Zaokretanje suprotno od smjera kazaljki na satu – Rotiranje slike 90°u smjeru suprotno od smjera kretanja kazaljki na satu.
 • Zaoktretanje u smjeru kazaljki – Rotiranje slike 90° u smjeru kretanja kazaljki na satu.
 • Okomito okretanje – Okomito zaokretanje slike
 • Vododravno okretanje – Vodoravno zaokretanje slike.
 • Vrati na prethodno – Poništete zadnju izmjenu
 • Ponovno izvrši – Vratite na zadnju izmjenu

Ako želimo promijeniti veličinu slike jednostavno dodamo nove dimenzije u odgovarajuća polja i pritisnemo na gumb Dimenzioniranje. Najbolje je postaviti željenu veličinu prije drugih radnji kao što su izrezivanje ili rotiranje slike. Treba imati u vidu da se slike mogu smanjiti, ali ne i povećati u odnosu na originalnu sliku.

Nakon što u polje za promjenu veličine slike unesemo jedno polje drugo polje će se automatski popuniti kako bi se zadržale proporcije slike. Dimenzije originalne slike se radi naše orijentacije prikazuju neposredno iznad polja za unos dimenzija slike.

Postoji više načina kako izrezati sliku. Najednostavniji način je da kliknemo na sliku i povućemo kvadratiće u kutovima okvira na željene dimenzije.  Ukoliko želimo da izrežemo sliku u određenom omjeru širine i visine (npr 1:1, kvadratni oblik) postavimo željene vrijednosti u polja Omjer stranica. Nakon toga možete držeći pritisnutu tipku ‘Shift key’ (tipka sa okomitom strelicom na tastaturi) povući povećati ili smanjiti odabrano, bez da se poremeti razmjer.

Kad god mijenjamo odabrano područje povlačenjem kvadratića u kutevima promijenit će se vrijednosti u poljima Selekcija. Kada smo zadovoljni sa odabranim područjem kliknemo na gumb za izrezivanje neposredno iznad slike (prvi gumb slijeva) kako bi izrezali sliku na željenu veličinu.

Ukoliko smo mijenjali veličinu slike u Tabličnom pregledu imamo opciju da promjene primijenimo na sve veličine slike, samo na umanjenu sliku (thumbnail) ili na sve slike osim umanjene slike.

Za spremanje promjena trebamo pritisnuti gumb Spremi.

Za vraćanje na stranicu Zbirka medija kliknemo gumb Ažuriraj.

Ukoliko želimo povratiti originalnu sliku, kliknemo ponovno na gumb Uredi sliku kako bi se vratili na uređivač slike. Pojavit će se novi link Vrati originalnu sliku, neposredno ispod linka Dimenzioniraj sliku. Kliknite na link Vrati originalnu sliku  i nakon toga kliknite na gumb Vrati sliku, kako bi poništili izmjene i vratili originalnu sliku.

Vraćanje originalne slike

Slika: Vraćanje originalne slike

Brisanje datoteke iz Zbirke medija

Ukoliko želimo izbrisati datoteku iz Zbirke medija kada koristimo Tablični pregled, najprije kliknemo na sliku kako vi vidjeli Detalje privitka i zatim kliknemo na link Trajno izbrisati.

Trajno brisanje medijskog zapisa u WordPressu 4.8

Slika: Trajno brisanje medijskog zapisa u WordPressu 4.8

Kada želimo obrisati datoteku iz Zbirke medija a nalazimo se u pregledu Popis zapisa, kliknemo na link Trajno obrisati koji se pojavi kada pokazivačem pređemo preko naziva datoteke.

U oba pregleda, kada kliknemo na link Trajno izbrisati  pojavit će se okvir za potvrdu brisanja. Kliknemo U redu ako želimo izbrisati datoteku, ili Odustani kako bi se vratili u Zbirku medija.