Sustavi za upravljanje sadržajem CMS

Najbolje web stranice današnjice su izrađene korištenjem sustava za upravljanje (CMS) koji je jednostavan za korištenje i koji omogućava korisniku izmjene sadržaja web stranice bez  poznavanja kodiranja i programiranja.

Kao logičan izbor sustava za upravljanja – CMS nameće se izbor WordPressa ili Joomle, koji nude brojne mogućnosti, veliku prilagodljivost, jednostavno korištenje i jaku sigurnost. Koji od njih odabrati nije jednostavno, jer su oba sustava odlična.

Činjenica je da će izbor najčešće ovisiti o namjeni i složenosti vaše buduće web stranice. Kroz kratko upoznavanje svakog od ovih sustava, probat ćemo vam pomoći u odabiru prikladnijeg sustava vašim potrebama.

WordPress je najbolji izbor za korisnike koji se do sada nisu susretali sa uređivanjem web stranica, jer je jednostavan za korištenje. Posebno je pogodan za manje do srednje web stranice, blogove i manje web shopove.

Joomla je odličan izbor za malo kompleksnije web stranice, te za web shopove, ali je ipak malo složenija za korištenje i traži više vremena za upoznavanje sa korištenjem ovog CMS sustava.

Usporedba CMS sustava WORDPRESS I JOOMLA

joomla-vs-wordpress-usporedba
Wordpress

Usprordba CMS sustava - WordPressWordPress je daleko najpopularniji CMS sustav u svijetu, koji trenutno pokreće preko 60 miliona web stranica. Na WordPress isto tako otpada preko 40% svih web stranica koje koriste neki od CMS sustava.

Između ostalih WordPress koriste i slijedeći svjetski poznati brandovi:

 • The New Yorker
 • Best Buy
 • Bata
 • Nokia
 • Facebook…

Osnovne prednosti Wordressa su:

 • Jednostavna instalacija sustava – sustav se jednostavno instalira na server, što omogućava naprednijim korisnicima da sami instaliraju isti, odnosno konkurentniju cijenu izrade web stranice za profesionalne firme koje se bave izradom web stranica.
 • Prilagodljivost – WordPress ima značajno veći broj raspoloživih dodataka i tema nego ostali CMS sustavi. Zbog svoje raširenosto i popularnosti postoji također i velik broj jeftinijih ili besplatnih dodataka za prilagođavanje i proširivanje funkcionalnosti web stranica.
 • Odlična podrška – milijuni postojećih korisnika, te brojni forumi osiguravaju brzo i jednostavno rješavanje eventualnih poteškoća.

Ipak, Worpress kao i ostali CMS sustavi nije savršen i ima svojih nedostataka. Kako je Worpress namijenjen za korištenje manje iskusnim korisnicima, za značajnije izmjene vizualnog dizajna potrebna je pomoć profesionalnih dizajnera ili developera.

Joomla

Usporedba CMS sustava - JoomlaJoomla je složeniji sustav u odnosu na WordPress i predstavlja svojevrsni kompromis između WordPressa i složenijih sustava kao što je npr. Drupal. Joomla je dovoljno snažan CMS sustav da pokreće i najsloženije web stranice bez ikakvih problema, a istodobno ne zahtjeva tehničko iskustvo kao npr. Drupal.

Između ostalih Joomlu koriste i poznati brandovi:

 • Ebay
 • Ikea
 • Holiday Inn
 • Harvard University…

Kao drugi najpopularniji CMS sustav (odmah iza WordPressa) Joomla također ima velik broj raspoloživih tema i dodataka, što joj omogućava velike mogućnosti prilagodbe dizajna i funkcionalnosti.

Osnovne prednosti Joomle su:

 • Društvene mreže – Joomla daje velike mogućnosti za jednostavno i  brzo  kreiranje socijalnih mreža.
 • Web shopovi – Joomla omogućava relativno jednostavnu izradu i postavljanje web shopova sa velikim izborom mogućnsoti.
 • Vrhunska podrška – Joomla ima izuzetno aktivnu korisničku zajednicu koja osigurava brzo rješavanje problema i odgovora na pitanja korisnika.

Kao što smo već napomenuli Joomla predstavlja kompromis između jednostavnijeg Worpressa i tehnički složenijih sustava kao što je npr. Drupal i na taj način odlično ispunjava potrebe srednje zahtjevnih korisnika.

Kao zaključak možemo utvrditi da su i WordPress i Joomla vrhunski CMS sustavi  koji će zadovoljiti najveći broj korisnika. Ipak, svaka web stranica ima specifične zahtjeve koji traže odgovarajuće mogućnosti od CMS sustava, tako da o tome ovisiti i koji je CMS prikladniji.

Ako ste zainteresirani za izradu web stranica sa CMS Joomla ili WordPress saznajte više informacija na Izrada web stranica sa CMS